Index Vakbarát Hírportál

Ilyet még az sem látott, aki benne él, annyira személyes

2022. november 27., vasárnap 09:53

Mintegy 30 kortárs képzőművész kapott felkérést a Lobenwein Galéria első karácsonyi akciójára. Az ArtXmas olyan vásár, ahol a művészek karácsonyi ihletésű műveikkel mutatják meg, hogy számukra mit jelent az ünnep. Az alkotásokat elárverezik, a bevételből harminc rászoruló támogatásáról a művészek is dönthetnek. Az Index az akció médiapartnere, de annál még több is: olvasóink is részt vehetnek benne. A pályázat részletei a cikkben!

Kíváncsi voltam, hogy mit jelent a karácsony azoknak a művészeknek, akiket nagyra tartok, akik sok-sok alkotásukkal teszik szebbé a hétköznapjainkat

– Lobenwein Norbert, a galéria alapítója ezzel indokolja, miért indította útjára ezt a különleges képzőművészeti kezdeményezést és aukciót. Az ArtXmas karácsonyi vásárhoz olyan kortárs képzőművészeket sikerült megnyernie, mint például Bukta Imre, drMáriás, Ef Zámbó István, Kiss Tibor, Soós Nóra vagy Pakosz Anna.

Az alkotások 2022. december 7–23. között a Főfotó Galériában megtekinthetők, ám azokat már december 3-án 17 órakor az Akvárium Klubban bemutatják – a művészek jelenlétében. A kiállításon Bada Dada ikonikus karácsonyi alkotása is megtekinthető lesz.

Az eredeti művek 2022. december 20-án egy aukció keretein belül találhatnak gazdára (a művek kikiáltási ára százezer forinttól mintegy kétmillió forintig mozog), kis példányban sorszámozott, szignózott reprodukciók is kaphatók a www.artxmas.hu oldalon.

Pályázat az Indexen: Alkoss te is!

Csatlakozz az ArtXmas karácsonyi kortárs vásár alkotóihoz!

Az Index.hu – mint az ArtXmas médiapartnere – alkotói pályázatot hirdet, mellyel arra biztatja olvasóit, hogy vegyenek részt az ArtXmas programjában, és alkotásaikkal mutassák meg, mit jelent számukra az ünnep!

Három kategóriában (4–10 éves, 10–18 éves, 18 év fölött) várjuk a pályázók karácsonyi ihletésű alkotásait

2022. december 5-ig az alkossteis@index.inda.hu címre.

A beérkezett műveket a Lobenwein Galéria kurátorai és az Index által felállított grémium véleményezi.

A 4–10 éves, valamint a 10–18 éves kategória legjobb 5 alkotását képgalériában mutatjuk meg olvasóinknak, a kategóriák legjobb művészeivel pedig miniportrét készítünk. Ezenfelül részt vehetnek egy miniworkshopon a kezdeményezésben szereplő művészekkel. A 18 év fölötti kategória legjobb pályaműve részt vehet az aukción (2022. december 20.), továbbá kategóriánként egy-egy pályázó 2023-as fesztiváljegyeket nyerhet.

Az ArtXmas olyan művészek alkotásait mutatja be, mint Bada Dada, Bács Emese, Bereczki Kata, Bondor Csilla, Borsandi Balázs, Bukta Imre, Döme Péter, drMáriás, Ef Zámbó István, Eged Enikő, Gaál Kata, Győri Márton, Hu-Yang Kamilla, Kiss Tibor, Jásdi Juli, Labrosse Dániel, Magyarósi Éva, Marosi Panni, Murakami Patrick, Nemes Anita, Ódor Bence István, Pakosz Anna, Petyka, Sibitka Anna, Soós Nóra, Varga Bálint Dániel, Wahorn András és Weiler Péter.

A leadás határideje: 2022. december 5.

Eredményhirdetés: 2022. december 15. 

További részletek az artxmas.hu-n és az index.hu-n!

30 művész, 30 támogatott ügy

Az ArtXmas művészei részben arra is lehetőséget kapnak, hogy a Lobenwein Galériával közösen dönthessenek arról, hogy milyen, számukra fontos ügyet támogassanak, így vélhetően első alkalommal fordul elő, hogy akár mintegy harminc rászoruló jut segítséghez egyetlen projekt, az ArtXmas keretében.

Az ArtXmas kiemelt alkotása, a 2006-ban elhunyt Bada Dada Pingvin labdázik holdtöltekor a rókával című műve, a Lobenwein Galéria tulajdona a tárlaton is látható lesz. 

A Lobenwein Galéria

2020-ban indult útjára a virtuális térben. A kortárs művészek akkor a 2020-as évet mutatták be, ugyanezt egy évvel később megismételték, és idén is hasonlót terveznek. Azóta több akciót indítottak el: két alkalommal a „Nekem a Balaton” című projektben a Balatonról készítettek műveket kortárs művészek, tavaly az MTV logójából készült szobrokat festettek meg a felkért művészeik.

„Kár lenne tagadni, hogy a karácsony ajándékozásról is szól – mondja Lobenwein Norbert, a Galéria vezetője. – Az ArtXmas remek alkalom arra, hogy értékes ajándékok találjanak gazdára. Az eredeti művekből 100-100 db sorszámozott, szignózott giclée is készül, több méretben.”

(Borítókép: Magyarósi Éva /  ArtXmas)

Rovatok