Index Vakbarát Hírportál

Budapest városvezetése kitüntette Schmidt Mária projektjét

2022. november 28., hétfő 19:25

A Vizafogó Park és Pavilonépület nyerte a 2022-es Budapest Építészeti Nívódíját. Az elismeréseket Budapest Napja alkalmából adták át a közelmúltban. A beérkezett pályaművek közül a zsűri dicséretben részesített több projektet is, közöttük a BIF tabáni beruházását, az Attila 99 Loft apartmanházat.

Az idei pályázatra beérkezett 24 érvényes pályaművet a Bíráló Bizottság három körben értékelte, néhány épületet helyszíni bejáráson is megtekintett – számolt be honlapján az Építészfórum.

A pályázott épületek tervlapjait, fényképeit, műszaki leírásait, illetve a bejáráson tapasztaltakat összegezve végül egy kiemelkedő építészeti minőségű alkotás részére a Budapest Építészeti Nívódíja, öt magas építészeti minőségű alkotás részére a Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret adományozására tett javaslatot a főpolgármesternek, aki a javaslatot elfogadta. A Bizottság idén is azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltók a város múltjához, meghatározzák a jelenét, és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira.

Budapest Építészeti Nívódíj 2022. évi győztese a Vizafogó Park és Pavilonépület lett, amely a Beruházó XIII. kerület definíciója szerint Ökopark és okos élménytér, ahol a rekreációs funkciók keverednek az okosváros-szolgáltatásokkal. 

A Pavilonépület 

A Park 

A Nívódíj átadása mellett dicséretben részesült

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, az Attila 99 projekt idén év elején elnyerte az év ingatlanfejlesztése rangos szakmai díjat is. Az ügy közéleti pikantériája, hogy a budapesti városvezetés által elnökölt zsűri

így többek között Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész családi, ingatlanos cégének egyik zászlósprojektjét részesítette dicséretben. 

Budapest Építészeti Nívódíja 2022 elismerést megtestesítő plakettet nemcsak a tervezők, hanem a megbízók is átvehették abból a célból, hogy az a díjazott épületre is kikerülhessen. A tervezők ezenkívül díszoklevelet és pénzjutalmat vehetnek át. A Dicséretben részesült pályázók díszoklevelet és pénzjutalmat kaptak.

A díjátadót követően bemutatták a Budapest Építészeti Nívódíja 2022 könyvet, amely a BÉK gondozásában jelent meg magyar és angol nyelven.  

(Borítókép: Balaton József / MTI)

Rovatok