Index Vakbarát Hírportál

Több mint 8 milliárd forintért kelt el egy szelfi

2022. december 1., csütörtök 21:01

Húszmillió euróért (8,2 milliárd forintért) kelt el csütörtökön egy berlini árverésen Max Beckmann expresszionista művész 1943-ban készült Selbstbildnis gelb-rosa (Sárga-rózsaszín önarckép) című alkotása. Ezzel ez lett a legdrágább műalkotás, amelyet Németországban árvereztek el.

Az olajfestmény árát az árverés előtt a Grisebach aukciósház 23 millió euróra becsülte. A licitálás 13 millió euróról (5,4 milliárd forintról) indult, és alig négy perc alatt már le is csapott a kalapács. Az aukciósház szerint a járulékos költségekkel együtt a vásárlónak 23,2 millió eurót (9,5 milliárd forintért) kell fizetnie.

Az MTI beszámolója szerint Beckmann (1884–1950) festményét egy svájci magángyűjteményből kínálták eladásra. A művész –  aki 1937-ben a nemzeti szocializmus terjedése miatt hagyta el az országot –  már Amszterdamban festette a képet, amely sárga házikabátban ábrázolja. Az önarcképet Beckmann feleségének, Mathilde „Quappi” Kaulbachnak ajándékozta, aki 1986-ban bekövetkezett haláláig megőrizte.

Beckmann feleségével 1947-ben költözött az Egyesült Államokba, és 1950-ben New Yorkban hunyt el. Beckmann alkotásai közül már nagyon kevés van magánkézben, ezek egyike a Sárga-rózsaszín önarckép. A Selbstbildnis mit Trompete (Önarckép trombitával) című alkotását 2001-ben mintegy 23 millió eurónak megfelelő összegért adták el, négy évvel később pedig a Selbstbildnis mit Glaskugel (Önarckép üveggömbökkel) című képe kelt el New Yorkban több mint 17 millió euróért.

Rovatok