Index Vakbarát Hírportál

Senki nem tudja, mi történhetett az osztrák zeneszerzővel

2022. december 5., hétfő 06:42

Mindössze harmincöt évet élt. Mégis a nyugati világ egyik legismertebb művésze. Rövid földi pályafutása alatt olyat alkotott, amely maradandó – amíg emlékezünk rá. Wolfgang Amadeus Mozart 1791. december 5-én halt meg.

Heveny forróláznak mondták, ami Mozartot végnapjaiban kínozta. Végtagjai megdagadtak, mozdulni sem bírt, szemébe a reménytelenség könnyei gyűltek. Gondolatai egyszerre jártak az elmúláson, és azt is mondta, hogy szájában érzi a halál ízét, de még így, lázasan is utolsó művén dolgozott. 

Mondhatnánk, hogy csak a legkiválóbbaknak adatik meg, hogy az elmúlás küszöbén egy gyászmisén dolgozzanak. Ismerve Mozart zsenialitását, a Requiem különösen megrendítő, ez a holtak lelki üdvéért komponált könyörgés. Emberi sors ennél tökéletesebb drámai kifutással talán nincs is: befejezetlen.

Pótolhatatlan zseni

Amikor meghalt, éjfél múlt 55 perccel. Egykori leírások szerint odakint viharos szél fújt, az égből havas eső hullt, ugyanakkor a levegő hőmérséklete nem zuhant fagypont alá. Temetésére nem gyűlt tömeg, a Wiener Zeitung pedig – forrás: DM Magazin, 1991. 11. 30. / Müller von Asow: Levelek – ezekkel a szavakkal emlékezett meg Wolfgang Amadeus Mozartról, császári és királyi udvari komponistáról:

Ritka zenei tehetségét már gyermekkorában megismerte egész Európa; kiváló természetes adottságainak szerencsés kibontakozásával és céltudatos felhasználásával a legnagyobb mesterek színvonalára emelkedett. Erről tanúskodnak széles körben kedvelt és megcsodált alkotásai; rajtuk mérhető le a pótolhatatlan veszteség, amely Mozart halálával a zeneművészetet érte.

Titokzatos halál vagy klasszikus menekülés?

Sokan próbálták már megfejteni, mi okozhatta Mozart halálát. Betegségének leírásaiból, tüneteiből azonban csak annyi derült ki, hogy

Senki nem tudja, mi történhetett Mozarttal, de tény, 1791. december 5-ét követően többé nem látták, új zeneművet W. A. Mozart néven senki nem komponált.  

Zenei hagyatéka igen gazdag, Mozart operáit, versenyműveit ma a világ minden táján, operaházaiban és koncerttermeiben játsszák. Most tesztelheti tudását, mennyit tud az osztrák zeneszerzőről, legalábbis a kvízben szereplő kérdések alapján.

A játék lezárult.

(Borítókép: Wolfgang Amadeus Mozart portréja 1780 körül,  Johann Nepomuk della Croce festménye. Fotó: Universal History Archive / Getty Images)

Rovatok