Index Vakbarát Hírportál

Hiába győztek a meccsen, végül kivégezték őket

2022. december 9., péntek 07:48

Egy időben nem készült magyar film Garas Dezső nélkül, felsorolhatatlan számú moziban játszott. A legemlékezetesebbek között két futballtémájú is van: míg a Régi idők focija burleszk jelenetei egyszerre tisztelegnek az elmúlt idők labdarúgása és a mozi hőskora előtt, addig a Két félidő a pokolban életre-halálra megy. Az 1934. december 9-én született Garas Dezsőre születésnapi kvízzel emlékezünk.

Garas Dezső jellegzetes, szeretetre méltó alakját számos magyar film képkockái őrzik, az egyik legemlékezetesebb figurája azonban kétségtelenül Minarik Ede mosodás a Régi idők focija című filmből.

Sándor Pál 1973-as filmszatírájában a főszereplő egyetlen szenvedélye a foci, és arról ábrándozik, hogy csapata, a Csabagyöngye bejut az első osztályba. Ezért a célért hajlandó lenne feláldozni mindent, amije csak van. De nincs semmije, még játékosa se nagyon. Aki látta a filmben Garas Dezsőt hosszú kabátban labdát vezetni, az soha nem felejti el.

Egy másik emlékezetes alakítása Fábri Zoltán 1961-es filmdrámájában volt, ahol Sinkovits Imre és Márkus László partnereként játszott. A Két félidő a pokolban „halálmérkőzése” megtörtént eseményen alapul.

A film cselekménye szerint 1944 áprilisában, valahol Kárpátalján a védelmi vonalépítéshez fakitermelést végző magyar munkásszázadból futballcsapatot akarnak verbuválni, hogy a Führer születésnapja tiszteletére megmérkőzzön a német utászokkal. Mindenki, még az öreg, a beteg és a kétballábas is be akar kerülni a csapatba, hiszen a felkészülés és a meccs a kiválasztottak részére az életben maradást ígéri.

Steiner, te nagyon akarsz élni!

Bekerül a csapatba a Garas Dezső által alakított kétballábas Steiner is. Felkészülés közben a játékosok lefegyverzik az őröket és szökést kísérelnek meg, de hamarosan elfogják őket. Tettükért haditörvényszék jár, ami egyet jelent a halálos ítélettel, ám a meccset előbb le kell játszaniuk, és ha elégedettek lesznek velük, lehet, hogy nem végzik ki a csapat tagjait.

A mecset a magyarok nyerik, az örömük azonban nem tart sokáig, mert a feldühödött német ezredes lelövi Steinert, a közben felállított géppuskások pedig lemészárolják a magyar csapatot és a szurkolók egy részét…

A film szállóigévé vált mondta a nyilas érzelmű Rápity őrmestertől (Szendrő József) származik, amit akkor mond, amikor a szemmel láthatóan csetlő-botló munkaszolgálatosnak sikerül visszarúgnia a labdát, s ezzel felvetetnie magát a csapatba: „Steiner, Steiner, te nagyon akarsz élni, te Steiner!”

A Két félidő a pokolban című filmből számtalan remake született, köztük a legismertebb John Huston 1981-ben bemutatott alkotása Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow, Pelé és Bobby Moore főszereplésével: a Menekülés a győzelembe ugyanerre a történetre épül, ám a helyszín Párizs, a játékosok több nemzetiségből származó foglyok, akik szökésre akarják felhasználni a meccset, a történet pedig happy enddel végződik.

Ripacsok fasírtban

Garas Dezső szerepelt a 80-as évek számos meghatározó filmjében, köztük a Szerencsés Dániel, a Mielőtt befejezi röptét a denevér, az Uramisten, a Szamárköhögés és a Banánhéjkeringő című alkotásokban. Ki kell emelnünk közülük egyet, amelyben azzal a Kern Andrással játszott, aki gyakran volt partnere más filmekben is.

Az 1981-ben bemutatott Ripacsokat szintén Sándor Pál rendezte: Stock Ede (Garas Dezső) és Salamon András (Kern András) régi, jó barátok, akik közös kabarészámukkal évek óta nagy sikert aratnak. András azonban váratlanul lecseréli Edét egy fiatal táncosnőre (Udvaros Dorottya), ezért a két barát ellenséggé válik. A film a közös számuk miatt maradt emlékezetes. A Filmio oldalán egyébként kiváló minőségben, felújítva nézhető a Régi idők focija és még sok Garas Dezső szereplésével készült film.

A 2011. december 30-án meghalt Garas Dezsőre születésnapi kvízzel emlékezünk: most ön is tesztelheti, mennyit tud a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáról.

A játék lezárult.

(Borítókép: Fábri Zoltán (j2) a Két félidő a pokolban című filmje egyik jelenetét rendezi Koltai János (j1), Garas Dezső (j3), Velenczey István (j4), Márkus László (j5) és Gera Zoltán (b1) társaságában. Fotó: Bojár Sándor / MTI)

Rovatok