Index Vakbarát Hírportál

Káoszt akar okozni? Itt az alkalom!

2022. december 12., hétfő 13:20

A BME Rezidenciaprogram keretében megnyílt Boruzs Ádám, az idei év egyik nyertes pályázó művészének kiállítása. Az installáció címe: Kaotikus érzékek, és 2022. december 23-ig látható a BME Q épületének aulájában.

Elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot a 2022-es év elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül.

A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósuló program keretében évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra, írja az egyetem közleménye.  Az első rezidenciaprogram két nyertes művésze Boruzs Ádám és Kocsi Olga.

A megnyitó előtt Kreativitás és praxis: Miben áll a művészeti és a tudományos munka alkotó jellege, és hogyan segíti vagy gátolja ezt az intézményrendszer? címmel kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. A beszélgetés a kreativitás, a tudományos kutatáshoz és a művészeti alkotáshoz szükséges mentális munka sajátosságait, különbségeit, hasonlóságait járta körül, és hogy azok a körülmények, amelyek között ez a munka zajlik, hogyan határozzák meg a kutatói, illetve művészi munkafolyamatokat.

A beszélgetésen mások mellett Kicsiny Balázs képzőművész, Héjj Andreas evolúciós pszichológus, Kocsi Olga képzőművész és Bárány Tibor irodalmár, filozófus vett részt, a moderátor Gács Anna irodalomkritikus, kultúrakutató, a Művészeti Rezidenciaprogram ötletgazdája volt.

Az áramlások szépsége flow-élmény

A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Czigány Tibor, a BME rektora. Kiemelte, az egyetem büszke rá, hogy – bár külföldön már sokfelé elterjedt a rezidensprogramok gyakorlata – itthon a BME tudott elsőként hasonló projektet szervezni. Az Egyetem tervei szerint a program a következő évben is megvalósul, ha minden jól megy, immár nemzetközi pályázóknak is megnyitva a lehetőséget.

Paál György, a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék vezetője beszédében felidézte, hogy már a program kiírásának pillanatában döntöttek a részvételről, mivel – ahogy fogalmazott – 

munkatársaival szeretnek az ismeretlenbe ugrani és új dolgokat kipróbálni.

Mindemellett a tanszék a folyadékok és gázok áramlásával foglalkozik, ami nemcsak tudományosan érdekes téma, hanem esztétikailag is szép. Így lett témájuk címe: Áramlások szépsége: a flow-élmény.

Boruzs Ádám munkájának különlegessége az, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött. A Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóin kívül a „műszaki színtan” megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére.

A néző határozza meg a káoszt

A műalkotás fontos része az interaktivitás. A „káoszingát” meglendítő néző és a mű egymást érzékelik valós időben. De a néző nemcsak érzékeli a művet, hanem hatást is gyakorol rá azáltal, hogy az ingát mozgásba hozza, ily módon ő maga determinálja a káoszt, és a létrejövő digitális képek alkotójává válik.

Kaotikus világunkban a stabilitást a tudás és az alkotás közötti szinergiától várhatjuk

– fogalmazott Demeter Nóra Ybl Miklós-díjas építész. Köszöntőjében hangsúlyozta, milyen inspiráló a művészet és a tudomány ilyen szintű párbeszéde, ami több tanszék közreműködésével képes megnyitni a látás komplex tereit.

A program másik nyertes pályázója, Kocsi Olga multimédia-művész, az ő alkotásaiból készült kiállítás 2023 márciusára várható. Boruzs Ádám installációja 2022. december 23-ig látható a BME Q épületének aulájában a Magyar tudósok körútján.

(Borítókép: Víg Johanna / BME)

Rovatok