Index Vakbarát Hírportál

Teret neveznek el Fábián Juliról

2022. december 14., szerda 13:23

2017. december 16-án halt meg Fábián Juli, a magyar könnyűzene egyik kimagasló alakja. Az énekesnő, aki mindössze 37 évet élt, halálának ötödik évfordulójára úgy döntött a Budapest Park, hogy a városvezetéssel karöltve egy teret neveznek el az énekesnő után, ezzel ápolva halhatatlan zenei emlékét.

Fábián Juli 1980-ban született Budapesten. Már kisgyerekként zene szakos iskolába járt, gimnáziumi évei alatt angolt és franciát tanult, később pedig a Külkereskedelmi Főiskolára ment tovább, mellyel párhuzamosan dzsesszéneket tanult olyan mesterek keze alatt, mint Winand Gábor és Munkácsi Bea. Végül bekerült a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Berki Tamás tanítványa lett.

Jellegzetes alt hangja és sajátos énektechnikája hamar ikonikussá tette a zenei életben,

Zoohackerrel közösen készített albuma pedig széles körben meghozta számára az elismerést. Többször fellépett a Montreux-i Jazz Fesztiválon, ahol az énekversenyen a döntőig jutott, valamint jelölték Fonogram díjra és Petőfi Zenei Díjra is.

Halála és emléke

Egészségügyi problémái miatt 2012-ben kényszerpihenőre kellett menjen. Ebből sikerült felépülnie, de 2017-ben több koncertjét is le kellett mondja, daganatos megbetegedése megakadályozta abban, hogy fellépéseket vállaljon. Végül fél évvel később, 2017. december 16-án, 37 évesen meghalt.

Halálára reagált az akkori magyar zenei élet rengeteg prominens résztvevője. A Petőfi rádió megszakította adását, hogy az énekesnő egyik koncertfelvételét leadhassa, tisztelegve előtte. Az M2 Petőfi TV szintén műsort változtatott azért, hogy leadhassák a Zoohackerrel közös koncertjének felvételét. Zenésztársa a Music FM-en a Fábián Julinak címzett emlékműsorban szólalt meg,

valamint Angels of Juli címmel egy instrumentális mixet is készített.

Fábián Juli hatása a magyar dzsessz- és popzenére a mai napig jelentős, ezért is döntött úgy a Budapest Park, hogy halálának évfordulójára összefog a városvezetéssel, és a Soroksári úton egy parkot Fábián Juli térre keresztelnek az énekesnő emléke előtt tisztelegve – írta meg a We Love Budapest.

(Borítókép: Fábián Juli 2015. július 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok