Index Vakbarát Hírportál

Jim Carrey, Elton John és Whoopi Goldberg is kiszállt

2022. december 16., péntek 15:56

Bár Elton John a legfrissebb dezertőr a Twitter-sztoriban, az Elon Musk vezette közösségimédia-platform sokaknál kiverte a biztosítékot. Rövid listába szedtünk néhány hírességet, akik kifejezték ellenszenvüket, majd elhagyták az oldalt.

Amióta Elon Musk vezeti a Twittert, egyre haragosabb indulatok feszülnek a hétköznapi felhasználók, a politikusok, az üzletemberek, valamint egyéb közszereplők között. Miután megvette, Musk teljesen átformálta a felület rendszerét, ezáltal tágabb platformot adott a szabad véleménynyilvánításnak. Ez alapvetően nem tűnik rossz ötletnek, valamint lehetőséget biztosít rá, hogy az emberek maguk is képesek legyenek eldönteni, hogy

mi igaz abból, amit a média rájuk ömleszt, és mi nem.

Hosszú távon tehát nincs kizárva, hogy pozitív eredménye lesz törekvéseinek, de rövid távon sokakat felhergelt vele. Az álhírek, az összeesküvés-elméletek, a rasszista és antiszemita megnyilvánulások, valamint a Twitter Blue szolgáltatásnak köszönhetően a hamis személyazonossággal problémákat okozó oldalak viharként söpörtek végig a madaras platformon. Ezeket tetézte, hogy olyan megosztó, esetekben közutálatnak örvendő személyeket engedett vissza a platformra, mint Donald Trump vagy a Ku-Klux-Klánhoz köthető személyek.

Bár Musk úgy érzi, teljesen kezében tartja a helyzetet, több híresség úgy véli, hogy amit a Twitterrel csinál, az hosszú távon komoly problémákhoz vezet. Most idézünk néhány sztárt, aki úgy döntött, nem kér a Tesla-főnök Twitteréből.

Elton John

A kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas zeneszerző-előadó, aki öt Grammy-díj, valamint számtalan brit és amerikai kitüntetés tulajdonosa, a legfrissebb Twitter-dezertőr. December 9-én az énekes elhagyta a felületet, mert elege lett abból, hogy az álhírek kontrollálatlanul terjedhetnek, Musk pedig csak ígérget, de nem tesz semmit.

Egész életemben arra törekedtem, hogy a zenével összehozzam az embereket. Mégis elszomorít, amikor látom, hogy arra használják a félreinformáltságot, hogy megosszák a világunkat. Úgy döntöttem, hogy nem fogom többé használni a Twittert, mivel az irányelveikben létrejött új változások a félreinformáltság korlátlan virágzásának adnak táptalajt.

A Rocket Man kijelentése érdekes reakciót váltott ki az emberekből. Többen megértően nyugtázták a döntést, és azt mondták, hogy őket is kimondottan zavarják ezek az események, de sokan bírálták és támadták az énekest. Egyesek bigottnak, pedofilnak vagy a kormány kegyencének és bérencének nevezték. Maga Elon Musk is válaszolt Elton John bejelentésére. A Twitter vezetője megpróbálta békíteni a helyzetet: „Imádom a zenédet. Remélem, visszajössz. Van esetleg olyan félretájékoztatás, ami kifejezetten zavar?”

Whoopi Goldberg

A színésznő egyike annak a 17 személynek, akik megnyerték a művészvilág szlengjében EGOT-nak nevezett díjcsokrot. Ez annyit tesz, hogy az illető rendelkezik Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjjal, vagyis a színházi, zenei, filmes és tévés élet legnagyobb kommersz elismeréseivel.

Whoopi Goldberg a The View című műsorban jelentette be, hogy kiszáll a közösségi oldalról, mert Elon Musk vezetése óta eluralkodott a káosz, betörtek az egyre durvább álhírek, pénzért pedig kvázi személyazonosságot lehet venni, és hamis profilokat generálni. „Kiszállok, amikor pedig a kedélyek lecsillapodnak, és megfelelőnek érzem, lehet, hogy visszatérek” – írta.

Jack White

A The White Stripes egykori gitáros-dalszerzője, a 12-szeres Grammy-díjas zenész, akit a Rolling Stone magazin minden idők száz legnagyobb gitárosa között a 70. helyre rangsorolt, egy Instagram-bejegyzésben fejezte ki nemtetszését az Elon Musk által vezérelt Twitter kapcsán. Nála a végső csepp az volt, amikor a Tesla atyja visszaengedte Donald Trumpot az oldalra.

„Szóval visszaadtad Trumpnak a Twitter-fiókját. Abszolút undorító, Elon. Ez hivatalosan is szemét húzás volt. Miért nem vagy őszinte? Mondd ki a dolgokat úgy, ahogy vannak; a hozzád és Joe Roganhez hasonló emberek (akik olyan hazugoknak adnak felületet, mint Alex Jones stb.), hozzájuttok egy csomó pénzhez (…) ezután pedig úgy gondoljátok, hogy azzal, hogy Texasba mentek, és bármelyik republikánust támogatjátok, akit csak találtok, az majd segíteni fog nektek, hogy még többet tarthassatok meg a pénzetekből. (Milyen más okból érdekelhetne téged Trump?)

Úgy gondolod, hogy közismert hazudozóknak biztosíthatsz felületet, majd minden felelősségvállalás nélkül mosod kezeid, mint Poncius Pilátus?

Trumpot azért távolították el a Twitterről, mert többször is erőszakra buzdította az embereket, aminek következtében emberek sérültek és haltak meg hazugságai és az egója miatt.

Rengeteg fantasztikus dolgot csináltál a Teslával, Elon, amiért rengeteg dicséretet érdemelsz ebben a témában (…) de túl messzire mentél, és most arra használod a hatalmad, hogy szörnyű, erőszakot szító hazugokat népszerűsíts”

– írta Instagramon White.

Trent Reznor

Talán a név nem elevenít fel mindenki előtt közismert arcot, de az talán javít a helyzeten, ha hozzáteszem, hogy a Nine Inch Nails zenekar alapító frontemberéről van szó. Egy Oscar-, Grammy- és Prime Time Emmy-díjas alkotóról beszélünk, aki szintén nem nézte jó szemmel, ahogy Elon Musk kezelte a Twitter felett frissen szerzett hatalmát. A Rolling Stone magazin egy, a The Hollywood Reporterre hivatkozó cikkében ekképp idézi Reznort:

„Nincs szükségünk a milliárdos osztály arroganciájára, akik azt hiszik, hogy képesek mindent megoldani. Nélküle is elég toxikusnak tartom a közeget (…) A saját mentálhigiéniám végett is ki kell szállnom. Nem érzem magam többé jól ott.”

Musk ez esetben sem hagyta szó nélkül a távozást. Szemben az Elton Johnnak írt üzenetével, kimondottan pikírt megjegyzést tett a multimilliárdos:

És kiderült, hogy Trent »nine inch nails« Reznor valójában egy bőgőmasina.

Míg Musk gúnyos visszavágásai a legtöbb esetben nyitott fülekre találnak a Twitter közösségén belül, most eléggé elszámolta a dolgot, tekintve hogy a kommentelők Reznor pártjára álltak, és kegyetlenebbnél kegyetlenebb hozzászólásokkal taposták meg az egyébként nem túl elmés hozzászólást.

Jim Carrey

A Golden Globe-díjas színész nem magyarázta túl távozását, egy egyszerű üzenetben, egy hozzá kapcsolódó rövid animációval búcsúzott az oldaltól. Az animációban elhangzó zenei betét, valamint a felütésként írt szöveg elég áthallásos ahhoz, hogy az ember eldönthesse, mi is volt Carrey őszinte gondolata az Elon Musk vezette platformról.

„Elhagyom a Twittert, de előtte még itt egy rajzfilm, amit barátommal, Jimmy Haywarddal csináltunk. Az egyik festményemet veszi alapul, amely egy őrült, öreg világítótoronyőrt ábrázol, aki meztelenül áll a viharban, megidézve az angyalokat, miközben lámpájával világít, hogy átvezessen minket az áruló éjszakán. Nagyon szeretlek benneteket!”

(Borítókép: Jim Carrey. Fotó: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images Hungary)

Rovatok