Index Vakbarát Hírportál

Magyarország egyik legrégebbi színházi hagyományára várják a jelentkezőket

2022. december 18., vasárnap 13:35

Meghirdették a jelentkezést a 2023-as Thealter nemzetközi színházi fesztiválra, melyet a tervek szerint jövő július 28. és augusztus 5. között rendeznek meg Szegeden – közölte a szervező MASZK Egyesület.

Az 1991-ben alapított Thealter Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.

A fesztivált minden esztendőben nyáron rendezik meg, központi helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga, de láthat a közönség előadásokat a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban és az újszegedi ligetben is.

Fiatalok és nők előnyben

A rendezvényt műfaji sokszínűség jellemzi: a prózai előadások mellett kortárs tánc- és bábprodukciók, részvételi színház, monodrámák, szabadtéri előadások is szerepelnek a programban. A fellépők között hangsúlyos helyet kapnak a fiatalok, a női alkotók, a produkciók közt az aktualitásokra reflektáló kortárs témák.

A fesztivál-előadásokat az MTI szerint számos szakmai program kíséri, a Thealter kritikusműhelyének fiatal résztvevői minden előadásról beszámolót írnak, a Kritikus szekcióban pedig délutánonként beszélgetések hallhatók az előző nap fellépőivel.

A szervezők hazai és határon túli magyar, elsősorban, de nem kizárólag független színházi társulatok, alkotócsoportok, alkotók jelentkezését várják január 27-ig.

Az alkotók olyan előadással pályázhatnak, melyet május 1-jét követően mutattak be, vagy jövő május végéig tartják a premierjét.

A pályázati jelentkezéshez a társulatnak mellékelnie kell a színlap és a darab ismertetője mellett a többi közt a produkcióról készült fényképeket és egy vágatlan videót is.

Rovatok