Index Vakbarát Hírportál

Kirúgott pedagógusokat is támogat a Freeszfe Egyesület az aukciós bevételből

2022. december 20., kedd 14:52

2022. december 17-én, szombaton tartotta a Freeszfe Egyesület második aukcióját, ahol ötmillió forint gyűlt össze. A befolyt összeget az egyesület a 2023 májusában diplomázó televíziós műsorkészítő osztály vizsgafilmjeinek finanszírozására fordítja.

2023 januárjában lesz kétéves a Freeszfe Egyesület, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem kierőszakolt modellváltása után jött létre, tiltakozva a vádak ellen, hogy az egyetemen ideológiai nevelést kaptak volna. Az egyetem élete azóta megváltozott.

A Freeszfe független alkotóműhelyének megalapítását és működtetését az első egy évben a kezdeti adományokból, szívességekből oldották meg, az oktatók és a munkatársak is fizetés nélkül dolgoztak. Ez azonban hosszú távon nem fenntartható.

Támogatás a kirúgott tanároknak

Ezért találták ki az aukciót, hogy a befolyt összegből finanszírozni tudják a filmes osztályok vizsgáinak költségét. Tavaly több mint 19 millió forintot gyűjtöttek össze erre a célra, az idei aukción, amely december 17-én zárult, ötmillió forint gyűlt össze.

Ebből az összegből a 2023 májusában diplomázó televíziós műsorkészítő osztály vizsgafilmjeit finanszírozzák.

Az idei aukcióra a Geszti Péter által felajánlott Mi vagyunk a grund! – a pedagógustüntetések himnuszává is vált – dal kéziratának árát

az Egyesület a Tanítanék Mozgalomnak ajánlja fel a polgári engedetlenség következményeként elbocsátott pedagógusok megsegítésére.

Az aukción izgalmas licitek zajlottak, még az online felületen is érezhető volt a feszültség egy-egy tárgy árverésekor. A két műsorvezető, a televíziós műsorkészítő osztály két végzős hallgatója, Hegyi Vivien és Székely Szabolcs mintegy négy órán át vezette az élő műsort. A több mint ötven felajánlásból megmaradt öt tételt ötszörös áron vásárolta meg az egyik licitáló.

Az aukción az alábbi tételek jelentős összegért keltek el és találtak új gazdára:

A Freeszfe köszöni a felajánlóknak és a licitálóknak, hogy támogatták az egyesület munkáját és a szabad oktatást. Az aukción felül az intézményt egész évben lehet támogatni a Freeszfe Egyesület oldalán, ahogy írják: „A Freeszfe fennmaradása érdekében rendszeres bevételekre van szükségünk, hogy fizetni tudjuk többek között a rezsit, az oktatáshoz és alkotáshoz szükséges eszközöket, a diákok vizsgaelőadásainak és filmjeinek gyártási költségeit.” Így az egyszeri támogatás is nagy segítség.

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok