Index Vakbarát Hírportál

Megvan az új, kultúráért felelős államtitkár

2022. december 21., szerda 16:28

Most már hivatalos az Index keddi információja: február 1-jétől Hoppál Péter volt helyettese, Závogyán Magdolna lesz a kultúráért felelős államtitkár. A posztot eddig betöltő politikus hazai és nemzetközi kulturális programsorozatok felügyeletével megbízott kormánybiztosként folytatja.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak kiemelkedő szerepe volt a Csák János miniszter vezetésével tavasszal megalakult Kulturális és Innovációs Minisztérium új struktúrájának kialakításában. A kultúrpolitikus február 1-jétől kormánybiztosként segíti tovább a magyar kulturális élet feladatait – olvasható a minisztérium szerdai közleményében.

Hoppál Péter új beosztásában olyan hazai és nemzetközi programsorozatok

lebonyolítására felügyel, mint a Petőfi Sándor költőre emlékező Petőfi 200, a Kölcsey Ferenc által kétszáz éve írt Himnuszról szóló megemlékezés, vagy a százéves modern török államiság előtt tisztelgő magyar–török évad.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a kultúráért felelős államtitkári tisztség február 1-jétől történő betöltésére Závogyán Magdolnát kérte fel. A Nemzeti Művelődési Intézet jelenlegi igazgatója 2015–2018 között kultúráért felelős helyettes államtitkárként dolgozott az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol akkor Hoppál Péter töltötte be a kultúráért felelős államtitkári posztot.

A kultúráért február 1-jéig felelős államtitkár szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében rendezett, a Klebelsberg 100 című kiadványt bemutató szerdai sajtótájékoztatón vett részt.

Az MTI tájékoztatása szerint ott a tudományos megközelítés megfelelő kultúrpolitikai támogatásának fontosságáról beszélt, továbbá arról, hogy

a múlt törekvéseit azonosítsuk mai törekvéseinkkel, így méltóvá válhassunk a klebelsbergi örökséghez.

Beszédében kitért arra is, hogy a kultúrpolitikán keresztül egy komplex társadalomjobbító programmal lehet felvenni a harcot a kulturális elszegényedéssel.

(Borítókép: Hoppál Péter a Klebelsberg 100 kiadvány bemutatóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. december 21-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok