Index Vakbarát Hírportál

Így ünneplik a karácsonyt a börtönben

2022. december 23., péntek 17:42

A világ számos országában és vallásában jelen van a karácsony vagy az ahhoz hasonló ünnep december vége, január eleje felé. A börtönökben sem mellőzik a keresztény egyház legnagyobb ünnepét.

A különböző büntetés-végrehajtási intézetek különböző szabályozással rendelkeznek, amelyek országonként eltérők lehetnek. Bár az elkövetett vétség súlyossága és az intézmény szabályai különböző kereteket biztosítanak a rabok számára, a karácsony a börtönökben is eltér a hétköznapoktól. 

Lelki gondozás az ünnepekre

Az Országos Büntetés-végrehajtási Intézetek hivatalos weboldaláról tudakozódva kicsit belenéztünk, hogy évről évre miként is telik ez az időszak a fogvatartottak számára. Egy tavaly megjelent videóban, amelyet a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet lelkésze készített, négy elítélt mesél arról, hogyan élik meg az ünnepeket szeretteiktől távol, hogyan ajándékozzák meg rég nem látott gyermeküket vagy épp cellatársukat.

Ahogy a honlapon olvasható, saját bevallása szerint

a büntetés-végrehajtási szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fogvatartottakat az ünnepi időszak alatt is lelkészek, pszichológusok és reintegrációs tisztek támogassák egyéni lelki gondozással és különböző foglalkozásokkal.

Bár a karácsonyi programok a weboldalon található információk alapján intézményenként eltérnek, az egyház jelenléte a legtöbb helyen erős, az adventi időszakban istentisztelet és szentmise a szokás, valamint az új esztendő kezdetén zárkaszentelés, aminek keretein belül a közösségi tereket is megszenteli a kiérkező egyházi személy. Bizonyos intézményekben karácsonyfát is állítanak a különböző részlegekre, amelyre akad, ahol a foglyok maguk készítenek díszeket.

Karitatív tevékenység, adományozás

Ebben az időszakban egyes raboknak lehetőségük van arra, hogy karácsonyi műsort készítsenek különféle közönségeknek különféle célzattal. Korábban akadt már példa arra, hogy SOS gyermekfaluban léptek fel, nyugdíjascsoportoknak adtak elő, vagy iskolai osztályoknak játszottak el adventi vagy gyerekműsort, de volt olyan is, hogy adományozással egybekötött előadásra került sor.

Vannak elítéltek, akik ebben az időszakban saját rabkeresményükből ajánlanak fel csekélyebb összeget valamilyen karitatív célzattal. Ilyen felütéssel adtak már hozzájárulást gyermekek mindennapi ellátásához, valamint orvosi eszközökre való beruházáshoz is.

Míg egyes fogvatartottak előadásokkal és pénzbeli adományokkal egészítik ki az ünnepi időszakot, mások kétkezi munkával tesznek hozzá az ünnep szelleméhez. Volt példa az elmúlt években arra, hogy rabok által készített ajándékokat adtak időseknek, sérült fiataloknak vagy iskolás gyerekeknek. Megint mások városi karácsonyfa-állításában

vagy a karácsonyi programok előkészületeiben, sátrak és bódék építésében segítettek.

Bár az Országos Büntetés-végrehajtási Intézetek weboldala szerint az ezekhez hasonló programok jelentős részén a rabok saját döntés alapján vesznek részt, hogy pontosan milyen arányban történik ez a részvétel, arról nem találtunk részletesebb információt. A fogvatartottak motivációja a karitatív tevékenységekben általunk pontosan nem ismert, de az efféle megmozdulások kétségkívül pozitív hatással lehetnek a rabokra és a szabad emberekre egyaránt.

(Borítókép: Női elítéltek karácsonyi énekeket tanulnak egy budapesti börtönben. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok