Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Gábor Artemisz

2022. december 29., csütörtök 16:54

Életének 93. évében elhunyt Gábor Artemisz – adta hírül a Operaház a Facebook-oldalán. Az Éj királynője szerepét csak Budapesten három évtized alatt száznegyvenötször énekelte el – ezt az előadásszámot azóta sem közelítette meg senki.

A debreceni születésű koloratúrszoprán 1955-ben szerzett a Zeneakadémián énekművésztanári diplomát. Színpadi pályafutását a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte. 1957-ben debütált az Operában, amelynek 1962 és 1987 között volt szerződtetett művésze.

Gábor Artemisz neve hosszú időn keresztül összeforrt az Éj királynője szerepével. Csak Budapesten három évtized alatt száznegyvenötször énekelte a hírhedt szólamot – ezt az előadásszámot azóta sem közelítette meg senki. Ezenkívül fellépett a Titkos házasság (Elisetta), a Tell Vilmos (Gemmy), a Szöktetés a szerájból (Konstanza), a Don Carlos (Tebaldo), a Szerelmi bájital (Gianetta), Az álarcosbál (Oscar), a Hamupipőke (Tisbe) és a Faust (Siebel) előadásaiban.

Gábor Artemisz jeles oratóriumszólista és egyházzenei koncertek gyakori közreműködője volt. Visszavonulása után énekmesterként tevékenykedett hazánkon kívül Grazban is. Növendékei közé tartozik Trubin Beáta és Lázin Beatrix.

„Gábor Artemisz emlékét megőrizzük, temetéséről később intézkedünk” – közölte az Operaház.

Rovatok