Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a brit punk egyik legnagyobb úttörője, Vivienne Westwood

2022. december 30., péntek 10:34

81 éves korában, családja és barátai körében meghalt Vivienne Westwood, a punk egyik legnagyobb neve, az ikonikus divattervező, akinek munkássága meghatározta a műfaj fejlődését.

Bár a klasszikus brit punk elsősorban mint zenei irányzat villan fel az emberek előtt, valójában egy teljes és megkerülhetetlen szubkulturális elem volt a hetvenes és nyolcvanas évek Nagy-Britanniájában. Ez nemcsak a polgárpukkasztó szövegezést, a botrányokkal fűtött életet és a végtelen Sex Pistols-rajongást jelentette, hanem egy életstílust is,

amihez elengedhetetlen eszköz volt a punk úttörő ruhatára. 

Ebben volt egy személy, aki olyan egyedit és megismételhetetlent alkotott, ami azóta meghatározza az irányzat és a világ divatjának egészét, ami nélkül talán a punk sem létezne ma, legalábbis nem ebben a jól ismert, hanem egy sokkal szegényesebb formában. Ő Dame Vivienne Westwood volt. Életét a kezdetek óta szenvedélyének szentelte, világról alkotott kritikus és provokatív képe meghatározta dizájneri munkáit, igyekezett mindig az aktuális társadalmi kérdésekhez igazítani azt.

Egy találkozás, ami megváltoztatta a világot

A hatvanas években találkozott a hírhedt Malcolm McLarennel, a Sex Pistols későbbi menedzserével, akivel 1971-ben közösen boltot nyitott a Kings Roadon, amely nem csupán ruhákat adott el, hanem az underground élet meghatározó központjává is vált. A Sex Pistols mellett több zenekar ikonikus ruhatára származott ebből az üzletből, amelyet – még a zenekar megszületése előtt, ami a későbbi névválasztást is befolyásolta – stílusosan Sexnek neveztek el.

A hetvenes években egy hasonló nevű bolt a Kings Roadon épp annyira volt meghökkentő és polgárpukkasztó, mint Westwood ruhakölteményei. Pont ez adott valami olyan, végtelenül bátor és provokatív pikantériát az egészhez, ami később az egész punkstílus alapjául szolgált, miszerint kimondjuk és meg is mutatjuk, hogy mi a bajunk a világgal, de egy különleges és sajátos módon, ahogy csak mi vagyunk rá képesek.

A dizájnerközösség csúcsára vezető úton 1981-ben tett egy nagy lépést,

amikor első saját ruhakollekcióját vihette kifutóra, a híres, Kalózok című összeállítást. Ezután 1987-ben szintén csavart egy hatalmasat a divatvilágon, amikor Szabadság-szobor fűzője elindította az alsónemű ruhákon felüli viselésének irányzatát. Cége hiába nőtte ki magát egy multimillió fontos vállalkozássá, Westwood világszemléletén és szókimondó hozzáállásán ez vajmi keveset változtatott. 1989-ben a Tatler magazin címlapfotózására Margaret Thatchernek öltözött azzal a képaláírással, hogy

Ez a nő egyszer punk volt.

Már a kezdet kezdete óta kollekcióinak és ruhamintáinak szerves részét képezték a királyi család különféle, kifordított ábrázolásai. Amikor 1992-ben átvette II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Rendjét, hosszú, szürke kosztümöt viselt. Kilépve a palotából fotósok kereszttüzébe került, akik nem értették a helyzetet. Erre válaszul csupán lazán fellibbentette szoknyáját, megmutatva, hogy a kosztüm alatt az egész ceremónia folyamán nem viselt bugyit.

A parancsnoknak jár a tank

Ennek ellenére 2006-ban egy még rangosabb kitüntetésben részesítették. Akkor megkapta a ritkaságnak számító Brit Birodalom Parancsnoka címet. A kétezres években más szociális ügyekben is határozottan állást foglalt, akkor a klímakérdésben írta a következőt:

Választhatunk: műveltebbé és ezáltal emberibbé válunk – vagy nem választunk, és ezáltal a pusztító és önpusztító állat, a saját okoskodásunk áldozata leszünk.

Amennyiben lelkiismereti és aktivistagondolkodása úgy kívánta, mosolyogva ásta alá saját üzleti érdekeit, akár még cége becsődölésének veszélye árán is:

Én csak azt mondom az embereknek, hogy ne vásároljanak ruhákat. Miért ne védjük meg az élet ajándékát, amíg még lehet? Az én hozzáállásom szerint a pusztulás nem elkerülhetetlen. Néhányan közülünk szeretnék megállítani ezt, és segíteni az embereknek a túlélésben

– mondta 2010-ben az AAP-nek

2015-ben, hogy tiltakozzon az akkori elnök, David Cameron hidraulikus törési ötlete, új fosszilistüzelőanyag-projektje ellen, az akkor több mint hetvenéves Westwood egy tankkal vonult fel a politikus oxfordshire-i otthonához, hogy nyomatékosítsa mondandóját. Továbbá lobbizott a brit kormánynál a szőrme kiskereskedelmi forgalmazásának betiltásáért olyan más vezető tervezőkkel közösen, mint Stella McCartney. Haláláig publikált minden olyan társadalmi kérdésben, amelyről úgy érezte, hogy az embereknek beszélniük kell róla, és cselekedni.

Mindenkiből egy darabot

Halálára az egykori punkszcéna nagy nevei, valamint a divatvilág vezető hangjai is reagáltak. Billy Idol, aki maga is ebből a körből indult, azt írta posztjában:

Nyugodj békében! Most szükségem lesz egy kis időre, hogy ezt megemésszem…

Glenn Matlock, a Sex Pistols egykori basszusgitárosa úgy fogalmazott a közösségi médiában: „Most hallottam egy hírt egy egyedülálló és végtelenül tehetséges hölgyről. Megtiszteltetés számomra, hogy a hetvenes évek közepén, a punk születésekor és az általa keltett hullám idején, amely még ma is visszhangzik az elégedetlenkedők fejében, együtt dolgozhattam vele. Együttérzek családjával és barátaival.”

A Punktuation értesülései szerint a zenekar egykori gitárosa, akinek felemelkedésében tagadhatatlan szerepe volt Westwoodnak, Steve Jones egyszerűen annyit írt közösségimédia-felületén: „Ez a valaha volt legszomorúbb nap.”

Később azonban bejegyzését törölte.

Halála veszteség családjának, barátainak, egykori kollégáinak, a divat és a kreatív ruhaalkotás világának, a gondolkodó és cselekvő társadalomnak és nem utolsósorban a zenei kultúrának. Vivienne Westwood 81 éves volt.

(Borítókép: Vivienne Westwood 2009. november 16-án. Fotó: Ian Gavan / Getty Images)

Rovatok