Index Vakbarát Hírportál

Kivágta Banksy ukrajnai falfestményét, 12 év börtön várhat rá

2023. január 3., kedd 10:21

Az ukrán főügyészség eljárást kezdeményezett a tolvaj ellen, aki el akarta lopni a világhírű brit graffitiművész, Banksy egy kijevi házfalra festett alkotását.

A férfi több társával december elején vágta ki a műalkotást, amelyet Banksy az ukrán főváros Hosztomel külvárosának egy falára festett. A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarcban, kezében tűzoltó készülékkel.

A hatóságok közleménye szerint csak egy személy ellen indult eljárás az ügyben, mivel a tolvaj, segítőtársait megtévesztve, azt mondta nekik, hogy minden engedélyt beszerzett a műalkotás eltávolításához.

A főügyész hivatala hétfői közleményében leszögezte, a férfi tisztában volt a mű értékével, és el akarta adni. A kép kivágását a helyi lakosok vették észre és jelentették a rendőrségnek, amely elfogta az elkövetőt.

A műalkotást a hatóságok lefoglalták, sorsáról az ukrán kulturális minisztérium dönt majd, az elkövetőt pedig akár 12 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Banksy, akinek alkotásai dollármilliókért kelnek el, novemberben több kijevi házfalra is festett képeket. A híres brit festőművész 50 egyforma festmény eladásával (és az ezekből befolyó összeggel) akarja támogatni Ukrajnát. Erről a művész az Instagram-oldalán számolt be.

(Borítókép: Banksy graffitije Hostomelben 2022. november 13-án. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok