Index Vakbarát Hírportál

Csalnak a streaminghallgatottsággal – állítják a franciák

2023. január 16., hétfő 16:09

A Parisien jelentése szerint manipulálják a legnagyobb zenei streamingszolgáltatók online hallgatottsági számait. Egy most közzétett dokumentum szerint 2021-ben Franciaországban egy- és hárommilliárd között volt a hamis hallgatottság, vagyis vagy az összes lejátszás egy–három százaléka – idézi a lapot az MTI.

A jelentést a francia kulturális minisztérium megrendelésére a Nemzeti Zenei Központ (CNM) végezte el, együttműködésben három streamingplatformmal, a Deezerrel, a Spotifyjal és a Qobuzzal – írja a Parisien. A lap kiemelte, hogy a streamingipar átverés áldozata: az online zenehallgatás jelentős része valójában hamis adatokon nyugszik. 

Az 57 oldalas dokumentum másfél éves vizsgálódás eredménye, a zeneipar mintegy negyven képviselőjét leplezi le. Franciaországban évente százmilliárd dalt hallgatnak, 2021-ben a jelentés szerint egy- és hárommilliárd közötti volt a manipulált hallgatottság száma.

Nem olyan rossz a helyzet

A saját platformjaikat érintő hamis adatokat a csalások ellen küzdő három szolgáltató maga tette elérhetővé a minisztérium számára. 2021-ben a manipulált adatok a Deezer esetében 2,6, a Spotifynál 1,1, a Qobuznál pedig 1,6 százalékát tették ki az összhallgatottságnak. A helyzet tavaly tovább romlott, a Deezer esetében 2022-ben már öt százalék volt manipulált hallgatottsági arány.

Jean-Philippe Thiellay, a CNM elnöke szerint ez lehet az első alkalom, hogy hivatalos tanulmány mutat rá a csalásra.

Aggasztónak nevezte a helyzetet, ugyanakkor messze vannak a gyakran emlegetett tízszázalékos csalási aránytól. A szakember kiemelte, hogy a csalásnak az előadók az áldozatai, hiszen az torzítja a számukra járó díjazást. 

(Borítókép: Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok