Index Vakbarát Hírportál

Takaró Mihály és L. Simon László kapja idén a Madách-díjat

2023. január 16., hétfő 10:47

Születésének 200. évfordulója alkalmából emlékeznek pénteken Madách Imrére Balassagyarmaton. A megyei Madách-ünnepségen átadják a díjakat is: idén Takaró Mihály irodalomtörténésznek és L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának ítélték oda őket.

Az ünnepségen kora délután Madách Imre-emlékkiállítást nyitnak meg a Palóc Múzeumban, majd megkoszorúzzák a Civitas Fortissima téri Madách-szobrot is. A díjakat a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban adják át – derült ki az MTI közleményéből.  

Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész, költő, tanár a kilencvenes évek közepén elsőként készítette el itthon az érettségi útmutatót magyar nyelv és irodalomból, 2012-ben az ő kezdeményezésére került az új Nemzeti Alaptantervbe Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Szabó Dezső és Nyirő József. Ő szerkesztette a Kárpát-medencei magyar irodalom 1920-tól az ezredfordulóig című irodalomtörténeti kézikönyvet és szöveggyűjteményt.

L. Simon László József Attila-díjas író, költő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, 2004 és 2010 között a Magyar Írószövetség titkára, 2010-től országgyűlési képviselő és az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, 2011 októberétől a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, 2012 és 2013 között kultúráért felelős államtitkár volt. 

Évente díjaznak

A Madách-ünnepségen adják át a Horváth Endre-díjat is. Ezt az elismerést olyan, Balassagyarmathoz kötődő képzőművészek kapják, akik alkotásaikkal országos és nemzetközi elismerést szereztek.

Idén Moharos Lili rajzművész részesül az elismerésben.

Az 1964-ben, Madách Imre halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át. 

Rovatok