Index Vakbarát Hírportál

Bereményi Géza: Azt se tudtam a végén, ki vagyok

2023. január 18., szerda 10:31

A Bereményi kalapja című kreatív portréfilm televíziós premierje vasárnap, 2023. január 22-én lesz az M2 csatornán. A premier apropója, hogy 2023. január 22. a magyar kultúra napja, Cseh Tamás ekkor lenne 80 éves, Bereményi Géza pedig január 26-án tölti be a hetvenhetet.

Korábban megírtuk, hogy Papp Gábor Zsigmond mozgalmas, színes, pergő portréfilmet rendezett Bereményi Gézáról. A Bereményi kalapja a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével. A portréfilm a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol három kategóriában – Legjobb egész estés dokumentumfilm, Legjobb rendező, Legjobb vágó – is Magyar Mozgókép Díjra jelölték.

Bereményi Géza korábban az Indexnek elmondta, rendezőként már tudta, milyen lehet színésznek lenni.

Fegyelmezettnek kell lenni, és mindent, amit mondanak, meg kell csinálni. Nagyon jó környezetbe kerültem. A stáb minden tagja olyan volt, mintha a barátom vagy családtagom lett volna. Papp Gábor Zsigmond kiváló munkát végzett. Most mindent a rendezővel magyarázok, mint a színészek általában.

Megjegyezte, életében először vállalt el színészi feladatot: önmagát kellett eljátszania a rendező instrukciói szerint.

Beállítottak a jelenetekbe, mondták, alakítsam, ki vagyok én, mondjam, amit a szereplő mondana. Aztán egy másik helyzetben tegyek úgy, mintha ott se volna a kamera, az operatőr alkalmazkodni fog, ahogyan majd én is. Azt se tudtam a végén, ki voltam, vagyok, és vissza se nézhettem önmagamat. Az a rendező dolga volt

– fogalmazott. Nem élvezte, de nem is roskadozott a felelősség súlya alatt. Nem volt nehéz, de könnyű sem. Színészet, tette hozzá.

Ez mind ő?!

A portréfilmben Bereményi Gézát Tóth Barnabás filmrendező kíséri végig élete fontos helyszínein. Bereményi mint fiatal rendezőkollégát és mint egykori gyerekszínészét – aki tízévesen az Eldorádó című filmjében épp a gyerek Gézát alakította – avatja be élete titkaiba.

Tóth Barnabás a közös munkáról azt mondta: számára Bereményi Géza sokáig a rendező bácsi volt az Eldorádóból.

„Aztán tinikoromban jöttek apám Cseh Tamás-lemezei, majd a Megáll az idő és a későbbi filmjei, a másoknak írt slágerei, a színházi tevékenysége, a novellái… Ez mind ő?! – kérdeztem magamtól. És akkor jött két éve a Copperfield-élmény és a felismerés, hogy ő valójában mégiscsak egy író. Egy nagy író, egy nagy regénnyel. Így mikor Papp Gábor Zsigmond felkért a filmre, első örömöm, majd megilletődöttségem ebből a friss, de minden eddiginél erősebb élményből fakadt: lehetőség, hogy a Copperfield íróját megismerhetem sokkal, de sokkal jobban.”

Leültünk a konyhaasztal mellé

A film a zeneszerzői Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk voltak.  

Járai Márkra, a Halott Pénz nevű rockzenekar énekesére úgy figyeltem fel, hogy Cseh Tamás-dalokat is énekelt apai hatásra. Elmentem egy Cseh Tamás-estjére, és felajánlottam neki, hogy írjunk együtt dalokat. Ez a film alkotóinak tudomására jutott, akik megbíztak minket azzal, hogy Márk hozzon zenét, aztán leültünk nálam a konyhaasztal mellé, és fel lehetett venni a dal születését. Ott írtam meg a szöveget, ahogy szoktam

 – mesélte Bereményi Géza.  

A Bereményi kalapja rendezője Papp Gábor Zsigmond, producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András. A dokumentumfilmet Lovasi Zoltán fényképezte, Bartos Bence pedig vágta. A kreatív portréfilm december óta elérhető a Filmión.

Rovatok