Index Vakbarát Hírportál

Teljes katalógusát eladta Justin Bieber

2023. január 25., szerda 06:27

Justin Bieber eladta teljes dalkatalógusának kiadói és előadói szerzői jogait, és ezzel csatlakozott azon popsztárok egyre növekvő listájához, akik ilyen radikális szerződést kötöttek.

Justin Bieber eladta katalógusát a Hipgnosisnak − írta meg a zenei jogokkal foglalkozó befektető cég nyilatkozata alapján a CNN

Justin valóban egy olyan művész, aki csak egyszer van egy generációban, és ezt tükrözi ennek az üzletnek a nagyságrendje

− mondta Bieber korábbi menedzsere, Scooter Braun.

Az üzlet értéke a Billboard szerint 200 millió dollár (71 milliárd forint). A Rolling Stone az üzletet a legnagyobbnak nevezte Bieber generációjának valamennyi előadója közül.

Bob Dylan, Bruce Springsteen, Neil Young, Stevie Nicks, Justin Timberlake, Sting és még sokan mások adták el nemrég valamennyi szerzői jogukat. A Warner Music Group megvásárolta David Bowie teljes, hat évtizedet felölelő katalógusát is.

Springsteen szerződése körülbelül 550 millió dollárról (200 milliárd forintról) szólt. 

Sok művész 2021 végén sietett eladni a jogait, mielőtt a Biden-kormányzat engedélyezte a tőkenyereség adójának emelését − mondta tavaly a CNN-nek Hannah Karp, a Billboard szerkesztőségi igazgatója. Mások, különösen a karrierjük végéhez közeledő művészek, úgy döntöttek, hogy vagyontervezési céllal adják el a jogaikat.

Azóta néhány fiatalabb művész, például Bieber is, elkezdte katalógusának eladását. Az Imagine Dragons augusztusban adta el katalógusát a Concord Music Publishingnek. Shakira ebben a hónapban jelentette be megállapodását a Hipgnosis Songs Funddal.

Taylor Swift azonban az ellenkező taktikát követi, és azért küzd, hogy megtarthassa a kontrollt művei felett, és újra felvegye néhány dalát, hogy megszerezze azok kiadói jogait.

(Borítókép: Justin Bieber 2021. szeptember 13-án. Fotó: Jeff Kravitz / Getty Images)

Rovatok