Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik az elesettekért szót emelő fiatal újságírók díja

2023. január 26., csütörtök 15:37

Megszűnik a Dr. Szegő Tamás-díj Alapítvány és a 30 év alatti újságírók ösztöndíja is. Szegő Tamás lánya elmondta az Indexnek, hogy miért ért véget a huszonhét éve működő kezdeményezés.

Huszonhét esztendő óta minden évben átvehette egy 30 év alatti újságíró a Szegő Tamás-díjat, aki az írott vagy elektronikus médiában a sajtóetika szellemében kiáll az elesettekért, az érdekeik érvényesítésére képtelenekért. Ennek azonban most vége lett, megszűnt a díj és az azt működtető alapítvány is.

Szegő Panni, dr. Szegő Tamás lánya – az alapítvány kuratóriumának tagja – az Indexnek elmondta, hogy Kiss Tímea (a Magyar Újságírók Országos Szövetségének egykori munkatársa – a szerk.) 2017-es halála után az alapítvány ügyeinek intézése nagyrészt a családra hárult.

Sajnos a további finanszírozást a család és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége sem tudta tovább vállalni, és számottevő adomány sem érkezett. Nem szerettük volna, ha az alapítvány működése méltatlan lenne édesapám munkásságához, ezért úgy döntött a család, hogy 27 év működés után megszüntetjük az alapítványt

– fogalmazott Szegő Panni.

A díjat odaítélő alapítványt dr. Szegő Tamásné és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége hozta létre annak érdekében, hogy emléket állítsanak dr. Szegő Tamásnak, aki jogászként, újságíróként, rádiósként mindig kiállt az egyszerű, elesett emberekért, és segített azokon, akik eltévedtek a jog és az élet útvesztőiben.

A díjakat – oklevél, dr. Szegő Tamás arcképét ábrázoló plakett és százezer forint – az alapítvány hét főből álló kuratóriuma ítélte oda. Elismerésként esetenként különdíjakat is átadtak. A díj ünnepélyes átadásának dátuma minden évben október 2., dr. Szegő Tamás születésének évfordulója volt.

(Borítókép: Szegő Tamás, a MÚOSZ [Magyar Újságírók Országos szövetsége] főtitkára 1989. április 27-én. Fotó: Kabáczy Szilárd / MTI)

Rovatok