Index Vakbarát Hírportál

A Kossuth-díjas költő ma is amatőrnek látja magát

2023. január 27., péntek 06:54

Oravecz Imre Kossuth-díjas költő 2023. február 15-én lesz nyolcvanéves. A Magvető kiadó ez alkalomból hamarosan újra kiadja a költő A megfelelő nap című kötetét, amelyhez egy születésnapi könyvbemutatót is szervez.

Különös olyat hallani egy Kossuth-díjas költőtől vagy írótól, merthogy nála ez egyszerre igaz, hogy amatőrnek látja magát. Márpedig Oravecz Imre ezt mondta magáról, amikor nem is olyan régen videóinterjút készített vele a litera.hu, és meg is indokolta, miért gondolja ezt így:

Most sem látom magam írónak, inkább amatőrnek. Az író írjon és próbáljon meg abból megélni.

Igaz, azt is hozzátette, hogy ez nagyon keveseknek sikerül, és akkor sem születik feltétlenül igazi minőség. Mint mondja, egy darabig igen, aztán a szabványosítás következik, a futószalagon való termelés.

Nem kell mindenáron eredetinek lenni

Az interjúban arról is beszélt, hogy az írásnál vannak sokkal fontosabb teendők is: 

Jólesik, hogy nem vettem komolyan az úgynevezett íróságot, és az 1972-ben megjelent Héj kötet után »abbahagytam«, mert úgy gondoltam, hogy az élet fontosabb, hogy családot kell alapítani.

A Kossuth-díjas költő arra is rájött, hogy nem szabad mindenáron eredetinek lenni. Ez felesleges izgalom és törekvés. Csak ahhoz kell ragaszkodni, amit mondani akarsz.

Szajlától Szajláig

Oravecz Imre 1943. február 15-én született a Heves megyei Szajlán. Első verseit az Alföld publikálta 1962-ben. Tíz év múlva a Magvető megjelentette az első, Héj című verseskötetét. 1982 és 1984 között az Élet és Irodalom munkatársa volt, A hopik könyve című harmadik verseskötete 1983-ban látott napvilágot.

Eddigi költői fő műve az 1998-ban megjelent Halászóember (Szajla. Töredékek egy faluregényhez 1987–1997) című verseskötete.

2003-ban Kossuth-díjat kapott. A megfelelő nap című kötete először 2002-ben jelent meg a Jelenkor kiadásában.

A születésnapi könyvbemutatón Szegő János, a kötet szerkesztője beszélget Oravecz Imrével. A kötetből Bezerédi Zoltán olvas fel részleteket. A szerzőt pályatársak köszöntik.

(Borítókép: Oravecz Imre 2015-ben. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok