Index Vakbarát Hírportál

Mária Terézia emlékére tallér alakú szobrot adtak át Triesztben

2023. február 8., szerda 11:31

Több százan vettek részt kedd délután egy Mária Terézia Habsburg császárnő tiszteletére emelt műalkotás ünnepélyes leleplezésén Triesztben.

A Tallero (Tallér) című alkotás egy korabeli pénzérme formájában emel emléket a 18. században élt császárnénak. A részben földbe süllyesztett érmén Mária Terézia képmása található. A Tallero a császárné által építtetett városnegyed, a Borgo Teresiano központjában található Ponterosso téren áll. A rozsdamentes acélból készült, 16 tonnás, négy méter átmérőjű alkotást Trieszt polgármestere, Roberto Dipiazza avatta fel.

A Mária Terézia emlékére emelt tallér azt jelképezi, ami Trieszt volt és mindig is lesz: egy főváros Közép- és Dél-Európa találkozásánál

– mondta Friuli-Venezia Giulia régió elnöke.

A Nicola Facchini, Eric Gerini és Elena Pockay terve alapján készült alkotást a trieszti polgárok választhatták ki öt projekt közül 2019-ben. A három művész 15 ezer eurót kapott a munkáért. A műalkotást Friuli-Venezia Giulia régió finanszírozta.

Trieszt Mária Terézia idején vált kis kikötőből európai kereskedelmi központtá az innovatív törvényeknek és a tőzsdéhez, valamint a biztosítótársaságokhoz hasonló fontos intézmények támogatásának köszönhetően. A császárné, aki sohasem járt Triesztben, ma is köztiszteletnek örvend a városban.

Rovatok