Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a világ legidősebb színésznője, aki magyarul is beszélt

2023. február 8., szerda 17:15

Elhunyt 104 éves korában szerdán Branka Veselinovics, aki Szerbia legidősebb színésznője volt, és akit egyben az amerikai Marsha Hunt tavaly szeptemberi halála óta a világ legidősebb színésznőjeként tartottak számon.

Branka Veselinovics 1918-ban a vajdasági Óbecsén, az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén született, és 80 évig tartó művészi pályája alatt száznál is több színházi előadásban és több mint 50 tévésorozatban és filmben játszott. Művészeti és humanitárius munkáját számos elismeréssel és díjjal jutalmazták, így 1964-ben a rangos szerbiai Sterija-díjat is elnyerte.

A színésznő 1940-ig Újvidéken dolgozott, majd Belgrádba költözött, ahol az összes fővárosi teátrumban, így a Népszínházban és a Jugoszláv Drámai Színházban is emlékezetes szerepeket formált meg. Tehetsége a humor és a szatíra területén mutatkozott meg teljes fényében, országos népszerűségét is leginkább ennek köszönhette.

Hét nyelven beszélt, többek között magyarul is. Színészi munkája mellett az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) élethosszig tartó nagykövete volt.

Marsha Hunt amerikai színésznő 2022. szeptember 7-én, 103 éves korában bekövetkezett halála után Branka Veselinovicsot számos forrás a világ legidősebb színésznőjeként tartotta számon.

(Borítókép: Branka Veselinovics. Fotó: Drjordjes / Wikipedia)

Rovatok