Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon február végén megjelenik a Petőfi-vírus

2023. február 13., hétfő 18:11 | egy éve frissítve

A könyvvásárlók kevesebb könyvet vásároltak 2022 őszén, mint a korábbi évek hasonló időszakában – derült ki a Libri Kiadói Csoport Könyv és kávé című rendezvényén. Az február 13-i eseményen megtudtuk, hogy a magyar szerzők közül – mások mellett – Tompa Andrea és Náray Tamás nagyregénye, a külföldiek közül Margaret Atwood és David Attenborough műve is megjelenik az év első felében.

A szervezők engedélyével ezúttal nem némíttattak le a mobilok, sőt még az innivalónkat is bevihettük magunkkal a Gólem Színház nézőterére, így Nagypál Gábor előadása közben jókat lehetett kortyolni a forró teából. Persze a szervezők hangsúlyozták, hogy fokozottan vigyázzunk. Én vigyáztam is, így csak a telefonom esett ki a kezemből, a bögre nem. 

Bár idővel színészek álltak a színpadon, a  bekapcsolt mobilos publikum ezúttal nem színházi előadásra gyűlt össze, hanem a Libri Kiadói Csoport második alkalommal megrendezett Könyv és kávé című sajtórendezvényére. Megtudtuk, hogy 2023 első felében milyen könyvek kerülnek a kiadói csoport üzleteinek polcára.

Sárközy Bence, a Libri Kiadói Csoport ügyvezetője elmondta, hogy a 2022-es év számukra gazdasági szempontból is összetett volt.

A 2022-es év jól indult, de a magyar vásárlók – a kicsi és szorgos réteg – az ősszel híján volt annak a pénznek, amit könyvre tud költeni, így az október és decemberi időszak visszaesett a korábbi esztendők ugyanezen időszak mutatóihoz képest. Úgy, hogy a december hagyományosan a legnagyobb forgalmú hónap, tehát ha az rosszul alakul, az egész év rosszul alakul. Ettől függetlenül panaszra nincs okunk. A Libri Kiadói Csoport ehhez képest bázis fölött zárt, úgymond túlélhető évet zárt, és egy sokkal reménytelibb év elébe nézünk

– fogalmazott. Megjegyezte: még akkor is, ha a háború még mindig tart, és a gazdasági helyzet továbbra is bizonytalan. Olyan listával készülnek, amely sokkal erősebb kínálat, mint a tavalyi.

Mintegy háromszáz új cím

A Libri Kiadói Csoport 2022-ben zárta az első olyan évet, amikor az egykor önálló cégek (mint a Helikon, a Park Kiadó, a Jelenkor Kiadó, a Kolibri Kiadó és a Libri Kiadó) összeolvadtak. Már ez a cégszerkezet viszi a közel négymilliárdos forgalmú piacvezető vállalatot – mondta az ügyvezető. Majd hozzáfűzte: tették ezt olyan racionalizált formában, amely hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi, nehezebb évet is jól áthidalják.

Sárközy arról is beszélt, hogy a bemutatott könyvek listája csupán ízelítő. „Nagyon kevés abból a mintegy 300 új címből, amelyet idén még hozni fogunk.”

Tavaly közel 2,4 millió darab könyvet adtunk el, és idén is ennyi könyv gyártását tervezzük.

Orosz Anett, a Libri Kiadói Csoport PR-vezetője elmondta: a kiadói csoport második alkalommal rendezte meg a Könyv és kávé sajtórendezvényét. A szervezők reményei szerint az eseményből hagyomány lesz, évente kétszer. Elsőként a kiadói csoport tényirodalmi portfóliójából kaptunk ízelítőt:

Sokszor nem halunk meg

A második felvonásban kiadónként mentünk végig egy-egy blokkon. Nagypál Gábor színművész mindegyikből felolvasott egy részletet. Felolvasószínház volt ez a javából, átélt, elmélyült előadás. Az érdeklődésemet a rövidsége ellenére is felkeltette, tovább akartam hallgatni egyik és másik regény részletet. Elsőként Tompa Andreáét.

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg
Jelenkor Kiadó

Megjelenés: május 3.

1944-ben, amikor a városban megkezdődik a gettósítás, egy kolozsvári orvosnő a dajkára bízza gyermekét. Erzsi és a férje kétségbeesetten ügyelnek rá, hogy sem a szomszédoknak, sem a rokonoknak ne tűnjön fel a pár hónapos csecsemő jelenléte, míg reménykedve várják a háború végét. Tompa Andrea regénye ennek a gyermeknek a sorsát követi végig, ahogy a főhős mindenféle kerülő utakon kerül kapcsolatba a saját történetével.

Giuliano da Empoli: A Kreml mágusa 
Park Könyvkiadó

Megjelenés: március 20.

A Kreml mágusa, Putyin Raszputyinja, a titokzatos Vagyim Baranov színházi rendező, televíziós valóságshow-k producere volt, majd a cár szürke eminenciása lett. Miután politikai tanácsadói posztjáról lemondott, számos legenda keringett róla. Aztán egy éjszaka e könyv elbeszélőjének, egy képzeletbeli francia történésznek elmeséli az életét.

A Kreml mágusa a csecsen háborútól a szocsi téli olimpián keresztül az ukrajnai válságig a mai Oroszország regénye, pontos látlelet a hatalom természetéről.

Giuliano da Empoli (1973) olasz–svájci esszéíró, politikai tanácsadó és egyetemi oktató. Előző könyvét, a politikai propaganda új mestereinek szentelt A káosz mérnökeit 12 nyelvre fordították le franciából. A Kreml mágusa az első regénye, 2022-ben ez a könyv nyerte el a Francia Akadémia Regény Nagydíjat.

Kürti Sándor: A Kürt-dosszié – A világhír titka, avagy vezess a szíveddel
Libri Kiadó

Megjelenés: március 20.

Dr. Kürti Sándor a KÜRT Zrt. társalapítója. Vegyészmérnöki, folyamatszabályozási és rendszermérnöki diplomát, valamint műszaki doktori címet szerzett. Nemzetközi elismertségű vállalkozását, a KÜRT-öt közösen alapította testvérével, Kürti Jánossal, akinek a mágneses adattárolók javítása szabadalmára alapozva indult a KÜRT. A világon elsőként, az adatmentés rendszerének kidolgozásáért Kalmár László-díjat, Gábor Dénes-díjat és Széchenyi-díjat kapott. A KÜRT Zrt. elnökeként 2005-ben Az év üzletemberének választotta az Ernst & Young.

E könyvben több mint 400 történetemet és az ezekhez a történetekhez köthető gondolatomat adom közre. A mi utunkról. Arról, nekünk hogyan sikerült. Mert nem birtokoltuk a bölcsek kövét. Csak belevágtunk. És nem adtuk fel. És még? Hát éppen erről szól a több mint 400 történet.”

Kürti Sándor

Bánki Éva: Petőfi-vírus
Kolibri Kiadó

Megjelenés: február 27.

Az elit, angol tannyelvű budai iskolában felbukkan egy különös fiú. Rejtély, hogyan sikerült bekerülnie, hiszen messziről lerí róla, hogy nagyon csóró. Viszont lehengerlő személyiség, vagány, nagy dumás gyerek ez a Sanyi, és idővel mindenkit elvarázsol.

Bánki Éva író, költő, irodalomtörténész, a kortárs magyar irodalom markáns képviselője, sikeres nagyregények szerzője (Esőváros, Aranyhímzés, Fordított idő trilógia). Az ELTE magyar–portugál szakán végzett, ösztöndíjasként hosszú időt töltött Lisszabonban, de élt Velencében is, amelyről személyes hangvételű könyvet írt (Telihold Velencében).

Pavel Filatyjev: ZOV – Egy orosz katona története, akinek elege lett Putyin háborújából
Helikon Kiadó

Megjelenés: március 27.

Pavel Filatyjev 1988-ban született Volgodonszkban; apjai nyomdokait követve a katonai pályát választotta. Ezt megszakítva évekig lovakkal dolgozott, majd – a koronavírus-járvány idején – deszantosként újból szerződést kötött a hadsereggel. És egyszer csak Ukrajnában találta magát, annak az egységnek a tagjaként, amelynek Herszon városát kellett elfoglalnia. Két hónappal később, miután megbetegedett, és majdnem megvakult, evakuálták a frontvonalról, s ő megírta mindazt, amit a háborúban látott és tapasztalt, egyben tiltakozva az agresszió ellen, amelynek ő semmilyen értelmes okát nem látja. 

A könyvét eredetileg Oroszországban akarta megjelentetni, hogy felrázza vele az ország népét, de miután látta, hogy hosszú börtönbüntetés várna rá, inkább külföldre menekült.

Jelenleg Franciaországban él, politikai menekült státusszal, de szándékában áll visszatérni Oroszországba, amint a hazája megszabadul Putyin diktatúrájától, s ő, mint orosz hazafi, esélyt kaphat rá, hogy országa boldogulásáért dolgozzon.

Ez a könyv, ez a rendkívüli kordokumentum, amely most a világ számos országában megjelenik, s amelynek az eladásából származó pénzt a szerző a háborút megszenvedő ukránok segítségére ajánlotta fel, az ő hozzájárulása ahhoz, hogy Oroszországban olyan politikai változások történhessenek, amelyek a békét – és megbékélést – lehetővé teszik.

A kiadók PR-vezetői ezeket javasolták:

Szerhij Zsadan: Harkiv Hotel (Jelenkor Kiadó)
Megjelenés: február 9.

Giulia Caminito: A tó vize sohasem édes (Park Könyvkiadó)
Megjelenés: május 3.

Leila Mottley: Éjjeli árnyak (Libri Kiadó)
Megjelenés: május 3.

Lucy Worsley: Agatha Christie. Szem előtt, rejtőzködve (Helikon Kiadó)
Megjelenés: április 24.

Rovatok