Index Vakbarát Hírportál

A Mozi+ és a Viasat3 műsorait is kifogásolta a Médiatanács

2023. február 23., csütörtök 16:41

Két nem magyar joghatóság alá tartozó tévénél is problémákat tárt fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelen korhatár-besorolás és nem megfelelő időpontban közzétett műsorszámokkal kapcsolatban – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a Mozi+ csatornán január 2-án sugárzott Halálos iramban: Hobbs és Shaw című film korhatár-besorolását bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy az adásba került verzió nem felelt meg a feltüntetett, tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolásnak, így az este hét órai műsorkezdés sem volt megfelelő.

Hozzátették, a film trágár nyelvezete és a bemutatott erőszak mértéke is káros lehet

a tizenhat év alatti korosztályra, ezért amennyiben a Mozi+ médiaszolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, azt a médiatörvény alapján tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolni és este kilenc óra után közzétenni. 

Országonként eltérő szabályok

Azt is jelezték, hogy az NMHH a hatósági ellenőrzés eredményéről értesíti a román médiahatóságot. A testület a tájékoztatás szerint szintén bejelentés nyomán vizsgálta a Viasat3 január 22-i adásában műsorra került Boldog kempingezők című vígjáték korhatár-besorolását is. 

A kora délután sugárzott film a hatósági ellenőrzés alapján megfelelt a médiaszolgáltató által megjelölt, tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriának, azonban azt a magyar szabályozás alapján csak este kilenc és reggel öt óra között lehetett volna közzétenni – emelték ki.

A Médiatanács a vizsgálat eredményéről tájékoztatja a holland társhatóságot is, kérve a szükséges intézkedések megtételét.

Rovatok