Index Vakbarát Hírportál

Stúdióbeszélgetésen derült ki a hosszú élet titka

2023. február 25., szombat 14:30

Rényi Ádámot nem egyszerű a foglalkozása alapján meghatározni. Egy könyvkiadó társtulajdonosa, PR-, kommunikációs és médiaszakember, politikai kommunikációval is foglalkozik, sőt televíziós kvízek írója, szerkesztője. Mindezeken felül két sikeres novelláskötet szerzője, és mostantól egy színmű is bekerült a portfóliójába.

A hosszú élet titka című előadást, melyet dramatizált novelláiból állítottak össze, a pesti 6SZÍN Teátrumban mutatták be február 24-én. A médiapolihisztor írásait Lengyel Andor rendező és Enyedi Éva dramaturg segített színre vinni. 

Az előadásban tizenhat novella, tizenhat egymástól teljesen független történet elevenedik meg, melyet a látványon és a zenén túl egyfajta hangulati háló fog össze a színpadon. És persze négy kiváló színész: Balla Eszter, Ecsedi Erzsébet, Márton András és Mohai Tamás. Ha úgy tetszik, van egy ötödik szereplő is, mégpedig Márkos Albert zeneszerző, aki csellóján improvizálva kíséri végig az eseményeket.

A beszélgetésen a színházon kívül szó esik még a televízióról is, pontosabban a szellemi vetélkedőkről, hiszen Rényi Ádámban régóta hevül a kvízek iránti szenvedély. Miután felsorolja a produkciókat, melyekben közreműködött, kiderül, hogy

létezik ugyan olyan népszerű tévés vetélkedő, amelyben nem dolgozott, de az csak véletlen lehet, ami erősíti a szabályt.

Vendégünk politikusoknak is ír szövegeket. Úgy látja, hogy munka közben hasonlóan kezeli a a valódi karaktereket, mint novellái szereplőit. Mint mondja, mindkettő akkor működik jól, „ha az író ismeri azt, akinek számára szöveget készít, belebújik más bőrébe, és ott kezd gondolkodni”.

Ugyanakkor azon is tetten érte magát, amikor az ő „írói” bőrébe bújt bele valaki, például egy novellában nagymamája jellegzetes szófordulatára ismert.

Rényi Ádám mindezek ellenére bátran állítja magáról, hogy nem író, és azért hatnak természetesnek a párbeszédei, mert ő is hétköznapi ember, és írni is „csak” így tud.

A beszélgetésből kiderül még,

Aki lemaradt volna az arútluK előző részéről, vagy újra meghallgatná a beszélgetést Szikora János rendezővel és Horváth Lili színésznővel a Hadik című film kapcsán, az kattintson ide.

(Borítókép: Rényi Ádám. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok