Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Burny Mattinson, a Disney legendája

2023. február 28., kedd 08:07

Rövid betegség után életének 87. évében meghalt Burny Mattinson amerikai animátor, rendező, producer és történetművész, aki 1953 óta dolgozott a Walt Disney Animation Studiosnál. Halálhírét a Disney is megerősítette.

Mattinson 1935. május 13-án született San Franciscóban. Hatéves korában látta a Pinokkiót, akkor döntötte el, hogy animátor lesz. Mire befejezte a középiskolát, Mattinson már a Disney alkalmazottja volt, és gyorsan lépkedett előre a ranglétrán.

„Közel 30 éven át volt szerencsém együtt dolgozni Burny Mattinsonnal. Csodáltam a művészetét, élveztem a jó humorát, és elragadtatva hallgattam a történeteit” – nyilatkozta Mattinsonról az Oscar-díjas Disney-rendező, Don Hall.

Első animációs közreműködését követően Mattinson Marc Davisszel dolgozott együtt a Csipkerózsikán és a 101 kiskutyán, majd Eric Larsonnal a következő filmeken dolgozott együtt:

Walt Disney Animation ha compartido este emotivo homenaje en memoria de Mattison

Realmente su contribución a Disney es incalculable, gracias por todo Burny * pic.twitter.com/iOLSkBsCMe

— DISNEY REACTIONS (@DisneyReact) February 27, 2023

Mattinson ezután a Robin Hood animátora lett. 1986-ban pedig társrendezője volt a Basil, a híres egérdetektív című filmnek. Az 1990-es évek során közreműködött a Disney kortárs animációs filmjeiben (Aladdin, A szépség és a szörnyeteg, Az oroszlánkirály, Pocahontas, A Notre Dame-i toronyőr, Tarzan, Mulan). Mattinson volt később a Hős6os és a Fura világ című játékfilmek sztorikonzulense és mentora, írja a Variety.

(Borítókép: Burny Mattinson 2013. december 10-én. Fotó: Kevin Winter / Getty Images)

Rovatok