Index Vakbarát Hírportál

Harry herceg magyar terapeutának vallott drogozásáról és a traumáiról

2023. március 5., vasárnap 08:10

Harry herceg őszintén beszélt Máté Gábor terapeutának múltbéli traumáiról, többek között a királyi családról, az onnan való menekülésről, a drogproblémáiról, hogy miért szívott marihuánát, és miért fogyasztott kokaint. De szóba került az is, mennyire rettegett attól, hogy elveszíti édesanyjához, Diana hercegnéhez fűződő emlékeit.

Máté Gábor – akinek legutóbbi, Normális vagy című könyve megjelenésének apropóján az Index is készített interjút – Harry herceggel beszélgetett március 4-én szombaton.

Harry herceg és felesége, Meghan Markle 2020-ban maguk mögött hagyták Angliát és a királyi családot is. Kaliforniában telepedtek le, és azóta, hogy fizikailag is eltávolodtak szigorú kötöttségeiktől, egyre többet beszélnek nyilvánosan arról, milyen volt a kitüntetett figyelemnek örvendő uralkodói családban felnőni, valamint beházasodni.

A bensőséges hangulatú beszélgetésben – amelyről többek között a Mirror is beszámolt –

Harry herceg ügyelt, hogy név szerint senkit ne emeljen ki a brit királyi családból, amikor sérelmeiről vagy múltbéli traumáiról beszélt a magyar–kanadai sztárpszichológusnak,

ám mivel a beszélgetés alapjául a szintén nagy botrányt kavart, januárban megjelent, Spare című önéletrajzi könyve szoltált, így egészen valószínű, hogy közelebb sem kerül apjához, III. Károlyhoz.

Harry herceg önkényes száműzetése

Főleg, hogy a brit uralkodó a napokban lakoltatta ki Harry hercegéket a windsori uralkodói rezidencia közvetlen közelében lévő Frogmore Cottage-ből, amelyet még II. Erzsébet királynőtől kaptak ajándékba az esküvőjük után.

Ám Harry herceg nem csak a királyi családról és az onnan való menekülésről beszélt. Azt is bevallotta Máté Gábornak, hogy a marihuána segített neki traumái feldolgozásában, de a kokain nem feltétlenül.

A kokainfogyasztásnak inkább szociális oka volt az életemben, megpróbáltam valahová tartozni. Másképp is éreztem magam tőle, mint ahogyan általában, és ez volt a lényege. De a marihuána más, az valóban segített nekem.

Ez a téma azért is különösen érdekes, mert Máté Gábor és Harry herceg beszélgetésének bejelentése után a pszichoterapeutát több lap is elkezdte támadni, amiért szerintük Máté Gábor a kábítószerek dekriminalizálásának támogatója, és korábban az amazóniai ayahuasca növényt használta mentális betegségben szenvedő betegei kezelésére.

Harry egészen őszintén nyilatkozott arról a félelméről is, hogy korábban rettegett attól, elveszíti édesanyjáról, Diana hercegnéről az emlékeit. Azt is elárulta Máté Gábornak, hogy örül, hogy rátalált a terápiára, de pontosan azért nem ment el korábban, mert attól félt, hogy a gyerekkori traumák feldolgozásával halványul az emléke édesanyjáról, amelyet annyira próbált megőrizni, ám épp ellenkezőleg történt. A kezelése alatt rádöbbent arra, hogy édesanyja sem kívánt neki soha mást, mint hogy boldog legyen.

Anyja fia

Azt is hozzátette: párhuzamosan azzal, hogy elkezdett hitelesebb életet élni, törekedett traumái megértésére, arra, hogy jobb apa legyen, egyre távolabb került a királyi családtól.

A 38 éves Harry szerint

ha a királyi családon belül az Egyesült Királyságban marad, nem tudta volna megőrizni mentális egészségét,

valamint lehetetlen lett volna, hogy ilyen körülmények között szeretetteljes környezetet biztosítson felesége és két gyermekük számára.

Arról is mesélt, hogy egész életében azt érezte, hogy más, mint a többiek, és ebben a különcségben érezte a hasonlóságot édesanyjával. Úgy emlékezett vissza fiatal éveire, hogy pont akkor, amikor egy ember megpróbál önmaga lenni és rátalálni a saját hangjára, akkor a médián vagy épp a családján keresztül mindig azt a visszajelzést kapta, hogy nem felel meg az elvárásoknak, nem önmaga akkor, ha nem úgy él, ahogy a hagyományok megkövetelik.

(Borítókép: Máté Gábor és Harry herceg. Fotó: Papajcsik Péter / Index,  Max Mumby / Indigo / Getty Images)

Rovatok