Index Vakbarát Hírportál

Ünnepi tortapályázat Budapesten: csokoládé, gránátalma, ananász és pisztácia?

2023. március 6., hétfő 14:51 | aznap frissítve

Különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand Zrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület. Céljuk egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, amely alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

A pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosították; Pest, Buda és Óbuda 1873. november 17-én létrejött egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

Egzotikus és különleges, korabeli alapanyagok a Pest csoport alapanyagai, a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki:

csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge.

A Buda csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő, jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a 

szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió.

Kötelező elemek

Végül az Óbuda csoportba kerültek az 1870–80-as évek jellegzetes ízesítőanyagai és fűszerei:

 vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom.

A kötelező elemek mellett az ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amelyek szintén jellemzők voltak erre a korra, ilyen az

eper, málna, grillázs, a nugátok, likőrök, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye vagy a meggy.

Számos összetevő azonban tiltólistán szerepel, így a pályamunkák nem tartalmazhatnak aromákat, fondokat, ét-, tej- és fehér bevonókat, növényi habot, margarint, egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat, modell-burkolóanyagot és mesterséges ételszínezéket.

A pályázat nyitott.

Az ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Fontos, hogy nem csak budapesti kollégák jelentkezését várja az Ipartestület, ahogy az is, hogy magánszemélyek nevezését nem tudják fogadni. Minden pályázó maximum 2 darab termékkel nevezhet.

A nyertes pályamunkát először 2023. november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség. Budapest egyesítésének évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát.

(Borítókép: Budapest 150 torta)

Rovatok