Index Vakbarát Hírportál

Tovább gördül, repül meg kanyarog a Petőfi-busz

2023. március 6., hétfő 14:11

Századik állomására érkezett meg pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) utazó kiállítása, Nagykőrösön fogadta harmincezredik látogatóját a tárlat.

Az „Átröpűlök hosszában hazámon” című utazó kiállítás a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából 2022. szeptember 1-jén kezdte az országjárást. A busz útvonala folyamatosan alakul, nyárig többnyire a keleti országrészt és a határon túli településeket veszi célba – hangsúlyozta közleményében a PIM.

Az intézmény egy vándorkiállítást is elindított januártól, „Átröpűlök hosszában hazámon” – Tablókiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából címmel. A Petőfi-buszban berendezett kiállítás koncepcióját adaptáló vándorkiállítás alternatív lehetőséget kínál azon településeknek és intézményeknek, amelyek esetleg nem tudnák megnézni a busz utazó tárlatát – emelte ki közleményében a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Hogy ne csak azok tanulmányozhassák, élvezhessék a költőóriás gazdag életútját, akik a Petőfi Irodalmi Múzeumba ellátogatnak, hanem azok is, akik valamilyen okból nem tudnak eljutni oda, a Petőfi-busz a következő másfél évben minimum 200 településre fog elmenni,

mondta el Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója – írta meg korábban a Kultúra.hu.

Több mint 200 helyszín

A tervezéskor azt is figyelembe vették, hogy a diákok különböző tudásszinttel érkeznek, ám az élményszerű befogadásra nyitottabbak. A kiállítás nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás – mondta korábban Sóki Diána kurátor.

A Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 helyszínt látogat meg az utazó kiállítás, amely feltűnik majd különböző rendezvényeken is, mint a Győri Könyvszalon eseményein vagy a 40. Hagyományos Csallóközi Vásáron Dunaszerdahelyen.

Az MTI közleménye felidézi, hogy a tárlat gerincét tíz Petőfi-relikvia és tíz Petőfi-vers adja, a tárgyak az alkotó életét meghatározó keresztutakat, kapcsolatokat jelenítik meg a költő első nyilvános arcképétől elindulva az 1847-es Petőfi összes költeményei című kötetig, amelyekhez egyrészt irodalomtörténeti érdekességek, portrék, kéziratok, idézetek kapcsolódnak, másrészt pedig felidéznek tíz ismert, kiemelkedő Petőfi-verset is.

Rovatok