Index Vakbarát Hírportál

Festőnek állt a magyar írónő, kiállítása nyílik

2023. március 7., kedd 12:56

Kiállítás nyílik Fejős Éva képeiből. Az írónő néhány évvel ezelőtt kezdett festeni, most pedig egy budapesti galériában mutatják be alkotásait.

Fejős Éváról kevesen tudják, hogy régóta érdeklődik a festészet iránt, amely számára egyet jelent az abszolút boldogsággal. A pandémiás lezárások idején is az ecset és a vászon segítségével tudott a hétköznapi szürkeségbe színeket csempészni, méghozzá szó szerint, ugyanis a saját könyvkiadót is üzemeltető író képeit harsány színvilág jellemzi.

Alkotásait sokáig csak magának és szűkebb környezetének őrizte meg, ám úgy döntött, hogy elérkezett a következő mérföldkőhöz, és március 8-tól képeit bemutatja a nagyközönségnek. Alkotásait a budapesti Abigail Galéria falain láthatja majd a közönség.

Azt hiszem, a kiállítás kicsit az elengedési képességemet javítja. Minden kéziratomat az utolsó utáni percig meg akarom tartani magamnak, olyankor már a fejemen ül mindenki, a szerkesztőm, a tördelő, a nyomda, hogy el kellene küldenünk, de én még vele akarok lenni, hogy csak az enyém legyen. A képekkel ugyanez a helyzet, de mivel egy-egy festmény sokkal gyorsabban készül el, így ezeket a – számomra intim – pillanatokat, azt a sikerélményt, hogy elkészült valami új, gyakrabban élhettem meg velük az elmúlt években. Úgy döntöttem, egyszerre engedem el az összeset, és így talán egyfajta terápiaként segít engem abban, hogy ezt a folyamatot könnyebben éljem meg. Megbeszéltem a galériában azt is, hogy ha valaki szeretné hazavinni és a saját falára akasztani egy-egy képemet, tovább gyakorolom az elengedést

 – nyilatkozta Fejős Éva.

Fejős Éva festészetét nagy részben inspirálták az utazásai csakúgy, mint a regényeit. „Színes, lendületes és élénk alkotásaiban nemcsak a tengerpartot idézi elénk, hanem minden érzékszervünkre hatva arról is mesél a festményeiben, hogy milyenek vagyunk mi, a 21. század emberei” – olvasható a kiállítás közleményében.

Az Abigail Galéria kiállításain mindig örömmel mutat be valami különlegességet a gyűjtőkörének, valami újat, más színt, mint ami a hazai közegben megszokott. A tulajdonos, Hajdú Kata galériás tevékenységének kezdetétől missziójának tartja, hogy ráirányítsa a figyelmet a nemzetközi közegben felbukkanó trendekre.

Fejős Éva munkái bennem sokféle asszociációt indítottak el, egyszerre idézik a pop art világát, a tiszta színekkel, tárgyi utalásokkal és a színekre épülő, foltokból építkező gesztusfestészetet. De nem a műfaji besorolást tartom lényegesnek egy kép előtt állva, hanem a belőle áradó energiát. Fejős Éva képeinek élettel teli vibrálását mindenki megtapasztalhatja, aki ellátogat az Abigail Galéria márciusi értékesítéssel egybekötött kiállítására

– foglalta össze Hajdú Kata gondolatait Fejős Éva festményeiről.

Rovatok