Index Vakbarát Hírportál

Van élet a VOLT Fesztivál után

2023. március 9., csütörtök 11:07

Április 27. és 30. között a megszokott helyen egy teljesen új köntösben elevenedik meg Sopron városa. A SopronFest egy új, összművészeti fesztivál, ahol a hazai zenei szcéna legnagyobb nevei mellett a képző- és vizuális művészet, az irodalom és a kultúra minden vetülete teret kap, hogy a lehető legszélesebb skálán elégítsék ki a közönség igényeit.

Emlékszem, Sopronban temérdek élménnyel gazdagodtunk az évek során. A VOLT Fesztivál rengetegünk számára meghatározó élményként maradt meg, ahogy már hónapokkal korábban készültünk, néztük a fellépőket, vadásztuk a jó sátrat vagy a megfelelő szálláshelyet. Ez az érzés nem múlik el hamar, sem bennünk, Sopronba látogatókban, sem a Sopronban élőkben, hiába zárult le egy korszak 2022-ben az utolsó VOLT-tal.

A fesztivál szervezői, a városvezetés, a helyi egyetem mégsem törődött bele, hogy valami, ami megmozgatta Sopron életét éveken át, nyom nélkül eltűnjön. Akartak valamit, ami összehozza a helyieket, odacsábítja a vendégeket, de mégsem a VOLT Fesztivál utáni pótlás, hanem valami új, valami más.

Ehhez kellett új dátum, új program, új hozzáállás, semmi sem maradt ugyanaz, csupán a hely, és a szándék, hogy összehozzák az embereket a művészetek által. A SopronFestet április 27-én nyitják meg, mikor Horváth Charlie a város főterén, valamint egy rendhagyó dj-szett a Tűztoronyból rezgeti meg a talapzatot.

Ezt követően három napon át, 28–30-ig váltják egymást a kiállítások – úgymint Kiss Tibor, Weiler Péter, Lobenwin Tamás vagy a Főfoto Galéria tárlatai –, gasztroesemények – mint Rácz Jenő ünnepi műsora – és koncertek, ahol olyan előadókat nézhetnek meg a Sopronba látogatók, mint Azahriah, Beton.Hofi, Bohemian Betyars, Halott Pénz, Majka, Margaret Island, a Quimby vagy a Tankcsapda.

Túrák, kiállítások, városnézések, irodalmi és színházi események is helyet kapnak a SopronFest felhozatalában, amire a szervezők jelenleg mint „urbán fesztivál” hivatkoznak. Ezzel kapcsolatban beszéltünk Sopron város polgármesterével, Farkas Cipriánnal, a Soproni Egyetem rektorával, dr. Fábián Attila Gáborral, valamint a fesztivál egyik alapítójával, aki harminc évvel ezelőtt útjára indította a VOLT Fesztivált, Lobenwein Norberttel.

Rovatok