Index Vakbarát Hírportál

Reviczky Gábor egyenesen a Parlamentbe ment a CT-vizsgálatról

2023. március 15., szerda 20:34

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozatával díjazták a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, aki a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, korábban a Nemzet Művésze címmel is kitüntették. Nemrég rákot diagnosztizáltak nála, emiatt CT-vizsgálatra jár – a díjátadó előtt is vizsgálatokat végeztek rajta.

Korábban megírtuk, Reviczky Gábor hónapok óta prosztatarákkal küzd, amelynek egy agresszív fajtája támadta meg a szervezetét. Megműtötték, a kemoterápiát azonban visszautasítja, reméli, hogy elég lesz a sugárkezelés.

Egy jótékonysági vadászaton vettem részt még tavaly decemberben, ahol a bevételből gyermekkórházak számára vásárolnak lélegeztetőgépet. Itt feltűnt a nagyon gyakori vizelési inger, ami annyira gyakori volt, hogy hazafelé minden pihenőnél és benzinkútnál meg kellett állnom. Szerencsére hamar Gáti Zsolthoz kerültem, aki megvizsgált, majd tíz helyen végzett biopsziát a prosztatámon, és sajnos mindegyik tartalmazott rákos sejtet

– mesélte a színész.

Noha a betegség agresszív fajtájáról van szó, az operációt követő CT- és MRI-vizsgálatok szerint nincs áttét a szervezetében. Reviczky Gábor most egy speciális vizsgálatra, egy úgynevezett PET CT-re vár, ami után eldől, milyen utókezelésre számíthat. A színész azt is leszögezte, hogy a kemoterápiát nem vállalja.

Sugár- vagy kemoterápia jöhet szóba, ám mivel itthon nincs még célzott kemoterápia, a kemót vissza fogom utasítani. Sajnos a nem célzott kezelés az egész szervezetet érinti, remélem, erre nem lesz szükségem, elég lesz a sugárkezelés

– jelentette ki.

A 73 éves színészt a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozatával díjazták, és egyenesen egy CT-vizsgálatról érkezett a díjátadóra.

Reviczky Gábor szerint a színészek nem a díjakért csinálják, amit csinálnak, sem a filmeket, sem a színházat, hanem adni szeretnének az embereknek, szórakoztatni őket. A művész azt mondta az RTL Híradónak, hogy a színház sokat segít a gyógyulásában.

A Kossuth Nagydíjat ifjabb Sánta Ferenc hegedűművész kapta. Díjazták Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét és a Terror Háza igazgatóját, Schmidt Máriát is.

(Borítókép: Reviczky Gábor, a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, miután átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Parlament kupolacsarnokában 2023. március 14-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok