Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes tabukat és fájdalmas titkokat segít megfejteni az orvosokkal kiegészült színtársulat

2023. március 19., vasárnap 10:01

A Maladype Színház március 17-én, 18-án és 19-én a fejlődéslélektan, a személyiségdiagnosztika és a szocializáció egyensúlyát elemző beszélgetésekkel várja közönségét az Eötvös10 Kamaratermében.

Az önismereti kompetenciák – reintegráció, rehabilitáció, reszocializáció – gyógyítási folyamatainak megismertetését célzó Valaki, mint én című előadásokat követő közönségtalálkozókon az orvos- és társadalomtudományok legkülönbözőbb területeinek neves szakértőivel lehet beszélgetni.  

Az integrációt elősegítő eseménysorozat olyan platformot kíván teremteni alkotók és befogadók számára, amely egy kortárs mű szakmentorok segítségével történő feldolgozása által a mentális zavarokban szenvedő fiatalok megértéséhez és széles körű társadalmi elfogadottságához járul hozzá.

Izraeli pszichodráma

Roy Chen, a jaffai Gesher Színház dramaturgjának és állandó szerzőjének legújabb darabja betekintést nyújt nemcsak a betegek és az orvosok, de a szülők lelki világába is. Műve mentális zavarokkal küzdő fiatalok életét mutatja be egy pszichiátriai intézetben, akik egy saját színházi előadás bemutatására készülnek az új nevelőnő, Miss Caroline vezetésével. 

Az izraeli író olyan tinédzserek történetét mutatja be, akik mentális rendellenességek mellett önismereti, önértékelési, konfliktuskezelési, az identitás, a család, a tanulás, a barátság és az egyedüllét problémáival is küzdenek. A szerző a mű megírását megelőző kutatásokat őszinte, humoros és lírai vallomás formájában tolmácsolja, olyan sajátos színpadi valóságot teremtve hőseinek, amely egyszerre nyers és mulatságos.

Az elismert kortárs izraeli mű a serdülőkori mentális zavarok gyógyítására használja a pszichodrámát mint terápiás, mentálhigiénés módszert. 

Az előadás köré épített szakmai programok szervesen illeszkednek a Maladype által korábban már megfogalmazott és képviselt „teremtő játék” filozófiához. Balázs Zoltán rendezése a színház korszerű eszközeivel, az alkotótársak művészi igényességével és a színészek atipikus színpadi játékával teszi univerzálisan érthetővé az izraeli kortárs darabot. 

A szakemberek

A lelki egészségvédelem és mentálhigiénia témákban az előadásokat követő beszélgetések meghívott vendégei:

Március 17-én a társulat meghívott szakértő vendége Dr. Harmat György lesz. Március 18-án Dr. Danics Zoltán segít a mentális betegségekről való stigmatizált gondolkodás árnyalásában. Március 19-én, a délutáni előadás után Dr. Csepeli György és Papp Richárd fogalmazza meg gondolatait a látottakról, az esti előadást követően Dr. Csepeli György mellett Dr. Pócsi Orsolya vezeti be a résztvevőket a pszichiátriai zavarokat érintő, napjainkban is tabuként kezelt témák világába.

Rovatok