Index Vakbarát Hírportál

Ha furcsán érzed magad, nem biztos, hogy veled van baj

2023. március 21., kedd 19:50

Aki jegyet váltanak a 6szín Madártávlat című darabjának március 28-i előadására, a színházi élmény után egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vehet, amely a családon belüli verbális abúzusról szól. Hogyan lehet felismerni a mérgező kapcsolatokat és megszakítani a generációkon átívelő, pusztító láncolatot?

A 6szín Madártávlat című előadásának főszereplője a 17 éves Léna. Az édesanyja egyedül neveli kicsi kora óta, ő pedig új lány a suliban. Léna utál otthon lenni, gyűlöli az iskolát, és valahogy mindig bajba keveri magát. Dühös, boldogtalan kamasz. Nem elég, hogy egyetlen barátja sincs, de igazgatói utasításra tanítás után a különc, madárbolond Oszival kell együtt tanulnia, ami nem segíti a beilleszkedését.

Nem is lehetne rosszabb a helyzet, amikor besétál az életébe Bazsó. Vagány, jóképű, és bejön neki Léna. Összejönnek. Miért van Lénának mégis folyamatosan rossz érzése? Mintha nem bírna feljönni a víz alól. És minden éjjel rémálmok gyötrik. Miképp lehet, hogy csak Oszi mellett érzi magát biztonságban? Egy újonnan született barátságnak hála Léna rádöbben, hogy talán nem is vele van baj...

Bántó mondatok

A Madártávlat a családon belüli lelki abúzus korántsem ritka jelenségére szeretné felhívni a figyelmet. Egy mérgező szülő árnyékából nagyon nehéz kilépni, többnyire rejtetten, generációkon átívelő, ismétlődő és pusztító mintázatról van szó. A bántalmazás felismerése az első lépés a lánc megszakításához.

A nézőket most kerekasztal-beszélgetésre hívja a darabot színpadra állító Exit generáció, amelyre a március 28-i előadást követően kerül sor. Ahogy a szervezők elmondása szerint az esemény célja, hogy társadalmi

diskurzust indítsanak „a családon belüli verbális abúzus egyre többet emlegetett, mégsem eléggé átbeszélt témájáról”.

A beszélgetésen szakértőként részt vesz Bánki György pszichiáter, író, publicista, az alkotó csapat részéről pedig Kerekes Éva, Martinkovics Máté és Márfi Márk színművészek, Hárs Anna író, valamit Farkas Ádám, a darab rendezője. Az est moderátora Veiszer Alinda.

Rovatok