Index Vakbarát Hírportál

Remake készül Hitchcock klasszikusából, már a főszereplő is megvan

2023. március 24., péntek 12:43

A Szédülést eddig még nem dolgozták fel újra, de úgy tűnik, most a legendás filmrendező tériszonyos rendőrének története is újra vászonra kerül.

A Paramount Pictures elkészítené az 1958-as, Alfred Hitchcock rendezte Szédülés című pszichológiai thriller remake-jét. A főszerepre állítólag Robert Downey Jr. pályázik, a film forgatókönyvét pedig Steven Knight, a Peaky Blinders alkotója írja majd, aki nemrég egy Star Wars-film megírására is leszerződött – írja a Deadline.

A Szédülés, eredeti címén Vertigo alapból is a Paramount Pictures gyártásában készült. Az eredeti forgatókönyvet Alec Coppel és Samuel A. Taylor írta Boileau-Narcejac francia bűnügyi regényíró páros D'entre les morts (A holtak között) című regényéből.

A film központi szereplője John Ferguson rendőr, aki tériszonya miatt hagyta ott hivatását, ám alkalmanként még magánnyomozóként dolgozik. Egyszer csak régi barátja megbízza, hogy figyelje a feleségét, Madeleine-t.

A Vertigo volt az első film, amiben dolly zoomot használtak, azaz egy olyan eszközt, amely torzítja a perspektívát. Ezzel akarták elérni, hogy a nézők a magasságot hasonlóan lássák, mint az akrofóbiás rendőr, így a tériszony érzése köszönt vissza a mozivászonról.

Az eredeti filmben John Scottie Fergusont James Stewart, a megfigyelt feleséget, azaz Madeleine Elstert pedig Kim Novak alakította. Arról még nincs hír, hogy a női főszereplő esetében kiben gondolkodnak.

Rovatok