Index Vakbarát Hírportál

Mentőövet dobtak az Újszínháznak, de félő, hogy a többi elsüllyed

2023. március 25., szombat 09:19 | aznap frissítve

Az Újszínház egyelőre megmenekült a csődtől, de a többi közös fenntartású teátrum, mint a József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri, még nem kapta meg az éves támogatását a kormánytól – tudta meg az Index Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől.

Mint azt korábban az Index megírta, február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház, nem tudja kifizetni sem a számláit, sem a béreket. Az előadások törléséről az igazgató dönt – jelentette be korábban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a 2023. február 16-i közgyűlés előtti háttérbeszélgetésén a Népszava tudósítása szerint. „Ez nem üzenet, hanem segélykiáltás, reméljük, a kormány is meghallja” – tette hozzá a politikus.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a fejleményekről első kézből beszélt az Indexnek.

Emlékeztetett, hogy a főváros tulajdonában lévő színházak két kategóriában tartoznak. Eszerint 2020-tól a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény és a Trafó Színházat.

Önkormányzati fenntartású, de egyedül a kormány által biztosított működésű színház a József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri. Ezen társulatok 2020, 2021 és 2022 januárjában egy összegben megkapták az éves támogatást, minden gond nélkül.

Közülük az Újszínház esetében volt a legrosszabb a likviditási helyzet, miután kevés tartalékkal rendelkeztek a korábbi évekről. Kiss Ambrus februárban azért állt a sajtó elé ebben a kérdésben, mert az látszott, hogy ha február végéig nem érkezik az Újszínház számlájára pénz, akkor a számlák és a bérek kifizetése is veszélybe kerül.

Végül 2023. február 28-án, vagyis az utolsó napon az Újszínház az éves támogatásának a felét megkapta a kormánytól. Ebben a tekintetben az azonnali frontveszély elhárult

– jegyezte meg.

De egyedül csak az Újszínház kapott pénzt az államtól, a többi színházhoz, mint a Vígszínházhoz, a Madách Színházhoz, a Budapest Bábszínházhoz, a József Attila Színházhoz, valamint a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházhoz idén még egy fillért sem kapott 

– fogalmazott Kiss Ambrus, aki szerint a kormány csupán azért fizetett, mert egyrészt kifizetetlen számlák és bérek lettek volna, másrészt meg azért, mert az ügy sajtóvisszhangot kapott.

Továbbra is veszély fenyegeti a színházakat

A főpolgármester-helyettes reméli, hogy az Újszínház esete nem fog megismétlődni.

Az érintett társulatok esetében az elkövetkező hetekben még nem fenyegeti veszély. De vannak olyan társulatok, amelyeknél az látható a jelenlegi pénzkészlet alapján, hogy ha egy hónapon belül nem kapnak pénzt, az nagy problémát fog okozni. Egyelőre szándékosan nem nevezném meg, mert ebben az esetben azért aggodalomra adhatna okot az ott dolgozók esetében

– mondta. Hozzátette: a fővárosnak nincs külön forrása, tartaléka, hogy segíteni tudjon. Ez a kormány feladata, amelyet vállalt.

Ezek szerint a József Attila, a Madách, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri között vannak olyan társulatok, amelyek könnyen az Újszínház sorsára juthatnak. 

Az Index kereste az Újszínházat is az ügyben. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok