Index Vakbarát Hírportál

Makóról vagy Ózdról ilyen olcsón régen nem utazott senki Veszprémbe

2023. április 27., csütörtök 18:35

Az ország bármely részéről kedvezményes, 2023 forintos áron válthat jegyet Veszprémbe az, aki 2023. június 7. és 10. között vonattal utazik Veszprémbe. Igaz, ehhez a Magyar Mozgókép Fesztiválra kell mennie, de a királynék városa, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat nyitott kapukkal várja a nézőket.

Idén 2023. június 7. és 10. között rendezik Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivált. Illetve nem csak ott, hiszen Balatonfüreden és Balatonalmádiban is nézhetők a filmek, szabadtéri vetítéseken is peregnek a legjobb magyar filmes alkotások.

A filmünnep A nemzet aranyai című film gálavetítésével kezdődik június 7-én, a veszprémi Szentháromság téren. 

A nézők kilenc helyszínen mintegy száz magyar filmet láthatnak – jelképes 500 Ft-os áron. Csáky Attila fesztiváligazgató a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta: „A film memória és az idő őrzője, a film a múltunk, de a jövőnk is egyben: minden képkocka értékes üzenet és minden film az életünkből mutat meg valamit.”

Nem akármilyen Szürkület

A Magyar Mozgókép Fesztivál minden évben levetíti a magyar filmművészet néhány ikonikus klasszikusát. Idén Fehér György 1989-ben készült, Szürkület című alkotása lesz műsoron. Ebben a tavaly elhunyt nemzet színésze, a Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, a tettest egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni. A film restaurált változatának világpremierjét februárban a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál tartották, Magyarországon most először láthatja a közönség.

A filmes szakma képviselői és a kulturális élet alakítói nem először utaznak Veszprémbe, hogy több napon át tartó fesztiválon ünnepeljék a magyar filmet, a magyar filmgyártókat, művészeket. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az esemény beharangozóján úgy fogalmazott, hogy az ilyen „rendezvények nyomán fejlődik a régió infrastruktúrája, erősödik a gazdasági teljesítménye”. 

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos pedig arra emlékeztetett, hogy „a filmesek életében a legjobban várt pillanat az, amikor a tervezgetést, előkészítést, gyártást és utómunkát követően az alkotásokat bemutathatják a közönségnek. (…) A változatos és izgalmas filmfelhozatal, amiből a szervezők idén válogathattak és a közönség júniusban megnézhet, a magyar filmipar élénkségéről tanúskodik, temérdek tehetség munkájának gyümölcse – a mi történeteink nagyvásznon.”

Ők döntenek, no meg a közönség

A Magyar Mozgókép Díjak sorsáról szakmai grémium szavaz. A zsűri elnöke Koltai Lajos, a nemzet művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri tagja még Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színművész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.

Kedvezményes sínpár

A Magyar Mozgókép Fesztiválra utazókat a szervezők kedvezményes utazással is csábítják. Tájékoztatójukból kiderül, hogy az ország bármelyik településéről 2023 forintos áron válthat jegyet Veszprémbe az, aki vonattal érkezne. 

A fesztivál nyitófilmjéről (A nemzet aranyai) már tudni lehet, hogy a fordulatos és izgalmas dokumentumfilm hősei azok a magyar vízilabdázó legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. Erről az Indexen már olvashattak, ide kattintva megint megtehetik.

Rovatok