Index Vakbarát Hírportál

Miért tart akár évtizedekig a férfiak közötti barátság?

2023. május 1., hétfő 09:54

Néhány igazán közeli barátra mindenkinek szüksége lenne – ebben egyetértenek a pszichológusok. De mi különbözteti meg a havert a baráttól? És valóban igaz, hogy a férfiak jobban óvják baráti kapcsolataikat, mint a nők? Többek között ilyen kérdésekről lesz szó a következő, május 3-i Képmás-esten.

„A család áthatja a teljes életünket, ezért időnként el kell távolodnunk tőle, hogy aztán jó legyen visszatérni. A barátokkal töltött idő fontos legális kijárat, amelyre mindenkinek szüksége van, és amely mentálhigiénés védőfunkciót lát el az életünkben” – véli Kozma-Vízkeleti Dániel szakpszichológus, kiképző családterapeuta, a következő Képmás-est szakértője a lap közleménye szerint.

A Képmás magazin által szervezett beszélgetések Színház és Pszichológia sorozatában az élet fordulópontjairól, barátságról és a családon kívüli kapcsolódásokról beszélget a meghívott szakemberekkel Szám Kati, a Képmás főszerkesztője, egyszer női, másik alkalommal férfiszemszögből megközelítve a témákat.

Improvizációs jelenetek

A május 3-i Képmás-esten a férfi szemszögéből, Kozma-Vízkeleti Dániel segítségével járják körül, mit mondanak el rólunk választott kapcsolataink, kinek mennyi áldozatot érnek meg a barátságok és a kisközösségek, és pszichológiai szempontból mi különbözteti meg a csapattársat, a havert és a barátot. A témáról színházi improvizációkat is láthatnak majd a résztvevők a Nézőművészeti Kft. vendégművészeivel, Kecskés Karinával és Katona Lászlóval.

Kozma-Vízkeleti Dániel a beszélgetés témájáról kiemelte: van egy olyan közkeletű vélekedés, hogy a férfiak jobban ragaszkodnak a baráti kapcsolataikhoz és azok fenntartásához, mint a nők. „A férfiak leghosszabb, akár élethosszig tartó barátságai jellemzően a középiskolai vagy az egyetemi években szövődnek, és valóban megmaradnak akár évtizedekig” – mondja, hozzátéve: a férfiak közötti barátság olyan különleges minőségű kapcsolat, amelyből hiányzik a versengés.

A férfiak versengenek a munkahelyen, a sportban, a bevásárlóközpont kasszája előtt a sorban, de a barátaikkal szemben felfüggesztik a versengést. Itt nem az a lényeg, hogy nekem több legyen, hanem hogy ha nekem több van, akkor azt szívesen megosztom a barátaimmal

– magyarázza Kozma-Vízkeleti.

Mindig kell egy barát

Néhány igazán közeli barátra mentálhigiénés szempontból mindenkinek szüksége lenne – hívja fel a figyelmet a családterapeuta, rámutatva arra, hogy a barátok és a haverok között a pszichológia is különbséget tesz. „A barátság kialakulásának egyik kulcsfogalma a bizalom. Ahhoz, hogy személyes dolgokat, fájdalmakat, nehézségeket meg merjek osztani a másikkal, nagyon erős bizalom kell. Márpedig a bizalmatlanság kultúrájában élünk, minden kívülről jövő üzenet arra biztat, hogy ne higgyünk senkinek, csak magunkra számíthatunk. A másik kulcsmozzanat, hogy barátaink előtt férfiként fel tudjuk-e vállalni gyengeségeinket, vagy akár azt is, hogy hibáztunk.”

Rovatok