Index Vakbarát Hírportál

Négy érdekesség a Disney+ legújabb sorozatáról

2023. május 3., szerda 05:40

2023. május 2-án debütál a Disney+-on a Miep Gies életét feldolgozó sorozat, az Anne Frank bújtatója. A széria sajtópremierjét április 17-én tartották Amszterdamban, amelyre az Index is meghívást kapott. A sorozat hátteréről kérdeztük a rendezőt, az írókat, valamint a színészeket.

Az Anne Frank bújtatója kétségkívül a történelem egyik legtöbbet filmvászonra vitt témáját, vagyis a náci megszállást, és az azt követő, az európai zsidóság ellen elkövetett borzalmakat dolgozza fel, csak éppen új szemszögből. A holokauszt leghíresebb áldozata egy zsidó származású német – ugyanakkor Amszterdamból elhurcolt – kamaszlány, Anne Frank, akinek naplóját Miep Gies találta meg.

Az osztrák származású Miep és holland férje, Jan hét embert – köztük Annét –bújtatott két évig. A sorozat erre a fiatal házaspárra, valamint azokra az emberekre fókuszál, akik félelmet nem ismerve védték a védteleneket.

Átlagemberek inspirálták: Miep és Jan

Tony Phelan és Joan Rater, a sorozat két forgatókönyvírója Miep Gies és Jan Gies, egy friss házaspár köré szerette volna felépíteni a műsort. A stábot, köztük a rendező Susanna Fogelt kizárólag a „jó sztori”, mintsem a feltétlenül a történelmi háttér érdekelte: a pár felnövéstörténete legalább annyira fontos a maga nevében, mint Anne Frank életútja.

A széria azoknak a bátor és jólelkű embereknek állít emléket, akik mindennap jó döntést hoztak. Nem hősöknek látták magukat, hanem olyan férfiaknak és nőknek, akik sokat tudtak tenni másokért.

Miep sokkal aktívabb volt, Jan szinte sosem szólalt fel a nyilvánosság előtt: visszafogott férfi volt. Joe Cole, aki a sorozatban Jant alakítja, úgy fogalmazott:

Igen, talán visszafogott volt, de rengeteg szörnyűségen ment keresztül. Talán úgy érezte, elbukott, nem tett eleget. Az emberek mindannyian máshogy birkóztak meg a háborúval.

Tiltott zóna, kulisszatitok

A sorozat – forgatás szempontjából – legmegterhelőbb jelenete az volt, amikor négy színész (köztük a Miepet és Jant alakító Bel Powley és Joe Cole) Amszterdam egyik hídjáról a csatornába ugrott. Felmerülhet a kérdés, mennyire higiénikus a koszos(nak tűnő) vízben úszkálni, de a rendező szerint ellenőrizték a víz minőségét, a csatornát pedig fürdőzésre biztonságosnak minősítették. A felvétel után néhány stábtag is csobbant egyet, amiből végül jó buli kerekedett.

Majdnem visszavonult, a Disney nem hagyta

Liev Schreiber már azt fontolgatta, felhagy a színészettel, amikor az ügynöke azzal kereste fel, hogy formálja meg Otto Frank karakterét.

Azonnal nemet mondtam. Mivel zsidó vagyok, hajlamosak a kezembe nyomni holokausztos forgatókönyveket. Nekem azonban ezekre a szerepekre nem igazán fáj a fogam. Ám miután kiderült, hogy Bel Powley játssza a főszerepet, és a sorozat Miep Gies szemszögéből íródott, mégis elvállaltam 

– fogalmazott a színész. Hozzátette, nem is szeret hús-vér embereket megformálni, hiszen ez túl nagy felelősséggel jár. 

Világi lányok a sorozatban

Margot és Anne Frank rengeteg dologban különbözött kortársaitól. Margot, idősebb lányként közel állt anyjukhoz, Edith Frankhoz. Anne azonban kezdte elszigetelni magát: ugyan fantasztikus kislány volt, ám olyan önálló akarattal és véleménnyel bírt, hogy az már-már túlnőtt szülein. A két lány helyzete azonban – bizonyos szempontból – kivételes volt. A lányok ott ültek az asztalnál, hozzászólhattak a beszélgetéshez, megoszthatták véleményüket: egyenragúan bántak velük. Edith Frank modern neveltetést adott gyermekeinek, Montessori-iskolába járatta őket. Ez abban a korban a legtöbb szülő számára elképzelhetetlen volt.

A lányok apja, Otto Frank, és Edith Frank is rengetegszer megkapta, miért esznek velük a gyerekek, miért szólnak bele a családi életbe, miért alternatív iskolába járnak.

A lányokat azonban erős, önálló és önellátó nőknek nevelték.

Anne Frank naplója ma már számos helyen kikerült a képzési tananyagból. Amira Casar, az Edith Frankot alakító színésznő szerint ugyanakkor ez a könyv mindenki számára tanulságos lehetne. 

(Borítókép: Disney+)

Rovatok