Index Vakbarát Hírportál

Ítélet született Ed Sheeran bírósági ügyében

2023. május 4., csütörtök 20:21

Ed Sheeran nem másolta Marvin Gaye Let’s Get It On című dalát a Thinking Out Loud című szerzeménye komponálásakor – döntött egy amerikai bíróság. A brit énekes-dalszerző tagadta, hogy 2014-es világslágeréhez ellopta volna a dal elemeit.

Gaye társszerzőjének örökösei azzal érveltek, hogy Sheeran, a Warner Music Group és a Sony Music Publishing tartozik nekik a szerzői jogok megsértéséért. Sheeran állítólag azt mondta a New York-i tárgyaláson, hogy ha bűnösnek találják, feladja zenei karrierjét – írja a BBC.

Ha ez megtörténik, én befejezem, abbahagyom

– mondta, amikor arról kérdezték, milyen áldozatot követel tőle a manhattani szövetségi bíróságon folyó per.

A polgári perben Sheeran énekelt, és gitáron játszotta el a Thinking Out Loud egyes részeit. Elmondta, hogy a dalt otthon, Angliában írta barátjával, Amy Wadge-dzsel, és a nagyszülei, valamint egy újonnan kezdődött romantikus kapcsolata inspirálta.

Sheeran ügyvédje, Ilene Farkas azt mondta az esküdteknek, hogy a két dal akkordmenetének és ritmusának hasonlóságai „a zenei ábécé betűi”.

Ezek olyan alapvető zenei építőelemek, amelyeket a dalszerzőknek most és mindörökké szabadon kell használniuk, különben mindannyian, akik szeretjük a zenét, szegényebbek leszünk

– mondta.

Keisha Rice, aki Gaye társszerzőjének, Ed Townsendnek az örököseit képviselte, azt mondta, hogy ügyfelei nem a zenei alapelemek tulajdonjogára tartanak igényt, hanem „arra, ahogyan ezeket a közös elemeket egyedülálló módon kombinálták”.

Sheeran arra számít, hogy önök nagyon-nagyon el lesznek ragadtatva a kereskedelmi sikerétől

– mondta, és arra kérte az esküdteket, hogy józan esszel döntsék el, hogy a dalok hasonlók-e.

Nem az első pere

Sheeran tavaly a londoni Legfelsőbb Bíróságon nyert szerzői jogi csatát a 2017-es Shape of You című dalával kapcsolatban.

A zenész a Thinking Out Louddal kapcsolatban is követelésekkel néz szembe egy David Pullman befektetési bankár tulajdonában lévő cégtől, amely a Gaye-dal szerzői jogi érdekeltségeivel rendelkezik.

2015-ben Gaye örökösei 5,3 millió dolláros ítéletet nyertek egy perben, amelyben azt állították, hogy Robin Thicke és Pharrell Williams Blurred Lines című dala lemásolta Gaye Got to Give It Up című számát.

Rovatok