Index Vakbarát Hírportál

Geszti Péter és egy intim kapcsolat pillanatfelvétele

2023. május 10., szerda 15:42

Geszti Péter régóta készült egy színházi hangulatba illeszthető, kamarajellegű koncertestre, ami a nagyobb, saját koncertjei mellett más ízeket hordoz. Most Váczi Eszter oldalán megvalósítja ezt az álmot.

Geszti Péter új oldaláról mutatkozik be, színházi koncertestsorozatot indít Váczi Eszterrel Vabadaba címmel, amely a hetvenes évek egyik világslágerét idézi, nem véletlenül. A korszak több ikonikus vintage dala is elhangzik modern hangszerelésben, magyar szöveggel.

Felcsendül zenei átdolgozásban Döme Zsolt és Verebes István Sohase mondd című dala – amelyet Hernádi Judit tett emlékezetessé –, valamint a Miniszter félrelép film C'est la vie slágere es az Üvegtigris Akarsz-e című betétdala is.

A Vabadaba esthez az inspirációt az idő múlása adta, és néhány vintage jellegű dal, amelyekhez valamilyen érzelmi viszony fűz. Ez lehet egy konkrét családi, szerelmi emlék a múltból, vagy éppen csak jóleső nosztalgia egy olyan korszak kapcsán, amikor minden egyszerűbbnek, igazibbnak és derűsebbnek tűnt. Régi klasszikusok, nagy sztárok énekelték ezeket a dalokat, mint Dalida, Alain Delon, Paolo Conte, George Benson vagy Hernádi Judit, akikért rajongtam, akik hozzátartoztak a családunk közös élményeihez. Az idő valahogy ismét elém sodorta ezeket a dalokat, és azt éreztem, hogy ha új dalszövegeket írhatok rájuk, akkor szívesen bújok bele ezekbe a nem fakuló melódiákba

– mondta Geszti Péter.

Szerelmi cukorsokk

Hozzátette, hogy a Vabadaba dal egy intim kapcsolat pillanatfelvétele, két szerető vonzódásának, játékának, hazugságainak újragondolt dala. Egy bonbon azok közül, amelyeket felnyitnak a Vabadaba koncertest során. Minden bonbon egy dal a szerelemről,

egy nő és egy férfi kapcsolatának elképzelt pillanatairól, helyzeteiről.

„Ha úgy tetszik, a szerelem 22 íze, árnyalata, ami 22 dalban szólal meg mostantól.” A címadó dal az Egy férfi és egy nő (Un homme et une femme) dal átirata, amely most új magyar szöveget és friss zenei formát kapott.

Geszti Péter elmondta azt is, hogy régóta készült egy színházi hangulatba illeszthető, kamarajellegű koncertestre, amely a nagyobb, saját koncertjei mellett más ízeket hordoz. Sok olyan kedves dal van, amelyeket nem is feltétlenül ő adott elő, de szerzőjükként tudta, hogy nagyobb pályára állhattak volna.

Most ezeket is elővették, újrahangszerelték és belecsomagolták a Vabadaba estbe.

Ez az új zenés kaland szerinte jó néhány ilyen dalt új pályára állíthat, főleg úgy, hogy legtöbbjét Váczi Eszterrel duettben adja elő. Ezzel nemcsak a zenei formájuk, de a jelentésük is megváltozik. Csak olyan dalokat válogattak ki, amelyekről azt érezték, hogy jól állhatnak nekik, amiket eleve jó zenének tartottak.

Néhány, Dés Lászlóval írt szép szólódal mellett újrahangszerelt Jazz+Az- és Gringo Sztár-dalok is feltűnnek a műsorban. Valamint új dalt írtak Kálmán Tamással, kifejezetten franciás hangulatban. Ami pedig az áthangszereléseket illeti, ott Geszti Péter Gátos Ivánnal vágott bele meglepő irányokba.

Fontosnak tartottuk, hogy a régi nagy dalok mai, aktuálisra csiszolt szövegeket és hangszerelést kapjanak, hogy egy-egy vintage sláger ne maradjon poros, hanem friss és átélhető legyen. Az is határozott szándék volt a dalok válogatásakor, hogy nem törődünk a világ aggasztó jelenségeivel, bizonytalanságával, gyűlöletével és fenyegető mivoltával, hanem egyszerűen az emberi érzelmekre és kapcsolatokra koncentrálunk. Hol szentimentális, hol ironikus módon szólunk a szerelem csodáiról és viszontagságairól. Szerelmesek, szeretők, magányosok, házasok, újrakezdők, mindenki megkapja a magáét a Vabadaba estben

– hangsúlyozta Geszti Péter, aki szerint az intim, érzelmes vagy romantikus dalok olyan partnert igényeltek előadóként, aki stílusosan és elegánsan tud létezni a színpadon.

Egyértelmű társ

Így szinte magától értetődő volt, hogy Váczi Eszter legyen a társa, akivel van közös előtörténetük, akivel ismerik egymást előadóként és emberként is. A korábban említett zenésztársak mellett a Jazz+Az óta Geszti Péterrel dolgozó Studniczky László és Gyenge Lajos erősíti a bandát, akik csodás muzsikusokként a Geszti-nagykoncertek elmaradhatatlan részesei is.

Váczi Eszter elmondta, hogy amikor megszületett ennek az estnek az ötlete, azonnal úgy érezte, hogy egy olyan műsort visznek színpadra, amivel tökéletesen tud azonosulni.

Mindig is közelebb állt hozzám a lírai megszólalás, és ezek a dalok sodornak magukkal. Az a néhány szám, amelyet átdolgoztunk, eleve szívügyem volt. A francia sanzon világa a saját zenei világomban is központi szerepet kap. Ráadásul Péter szenzációsan írta meg az ezekre született magyar szövegeket. Paolo Conte Via Con Me-átdolgozása, amit Péter szólóban énekel az esten, különösen sokat jelent, mert Conte talán az egyetlen élő példaképem

– mesélte az énekesnő.

Vabadaba koncertest a tavaszi-nyári szezonban május 29-én tekinthető meg a budapesti Belvárosi Színházban. Ősztől pedig nagyszabású vidéki turnén lesz látható, hallható Geszti Péter és Váczi Eszter produkciója.

Rovatok