Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a Magyar Mozgókép Díjak jelöltjei

2023. május 10., szerda 13:26

Kiderült, hogy a Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottsága kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2023-ban a Magyar Mozgókép Díjakra. A legjobb nagyjátékfilm kategóriában például Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyeznek. Az ünnepélyes díjátadóra június 10-én a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, ahol a nagyközönség is láthatja majd a jelölt filmeket.

Idén közel kétszáz alkotást neveztek az alkotók hét kategóriában – játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, animációs film, egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm és tévésorozat – a legrangosabb magyar filmes mustrára. Immár publikus, hogy az EKF, az NFI és az MFA kategóriánkénti szakmai delegáltjaiból álló előzsűri kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2023-ban a Magyar Mozgókép Díjakra.

A Magyar Mozgókép Díj (2014–2020 között Magyar Filmdíj) Magyarország 2014-ben alapított legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díja, melyet műfaji és alkotói kategóriákban a megelőző év legjobbnak tartott filmjeinek és készítőiknek ítélnek oda.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyeznek.

A legjobb rendező díj öt nevezettje Bernáth Szilárd a Larry, Csoma Sándor a Magasságok és mélységek, Kerékgyártó Yvonne az Együtt kezdtük, Szakonyi Noémi Veronika a Hat hét és Tősér Ádám a Blokád című alkotásáért.

A legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa Baranyi Benő (Zanox-Kockázatok és mellékhatások), Bernáth Szilárd (Larry), Csoma Sándor (Magasságok és mélységek), Szakonyi Noémi Veronika (Hat hét) és Tősér Ádám (Blokád) között dől majd el.

A legjobb női főszereplő kategóriában Bánovits Vivianne-t Az énekesnő, Csonka Esztert a Szelíd, Pál Emőkét a Magasságok és mélységek, Román Katalint a Hat hét és Stork Natasát a Veszélyes lehet a fagyi című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Mészáros Máté (Nyugati nyaralás), Seress Zoltán (Blokád), Trill Zsolt (Magasságok és mélységek), ifj. Vidnyánszky Attila (Blokád) és Vilmányi Benett (Larry) közül kerül majd ki a győztes.

Az operatőrök között Nagy András (Blokád), Tóth Levente (Magasságok és mélységek), Győri Márk (Hétköznapi kudarcok), Fecske Flóra és Vecsernyés János (Béke -A nemzetek felett) és Dévényi Zoltán (Hat hét) versenyez majd.

A legjobb tévéfilmnek járó díj jelöltjei Dombrovszky Linda A helység kalapácsa, Vitézy László Az énekesnő, Szűcs Gábor Kék, kék, kék, Iványi Marcell Örök hűség és Paczolay Béla Pacsirta című alkotása.

A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában A döntés (Vízkeleti Márton – Ugrin Julianna), az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (Oláh Kata), A kinematográfus (Medvigy Gábor – Bollók Csaba), a Béke – A nemzetek felett (Tősér Ádám) és a Szabadító (Hajnal Gergely) jutottak a versenybe.

A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Az Aranyvonat legendája (Szász Attila), A maga természete szerint (Ugron Zsolna, Szebeni Zsuzsanna, Bertha Lívia), A moszkvai fogoly (Pajer Róbert), az Olimpiai álom Erdélyben (Szarka Nóra) és az Örököse a nemzet (Novák Emil) lesznek versenyben.

A legjobb kisjátékfilm öt jelöltje az Affrikáta (Gyimesi Anna), a Café Marilyn (Reszeli Soós András), a Pragma (Szelestey Bianka), a Sose lesz vége (Somossy Barbara) és a Vigyél el (Oláh Kata).

A legjobb animációs film kategóriában a Cigánymesék – Valaha madarak voltunk (Horváth Mária), az Intermission (Bucsi Réka), a Műanyag égbolt (Bánóczky Tibor – Szabó Sarolta), a Toldi (Jankovics Marcell – Csákovics Lajos) és a Városi legendák (Glaser Kati) című filmek szállnak majd versenybe.

A legjobb tévésorozat kategóriában A besúgó (Szentgyörgyi Bálint – Mátyássy Áron – Miklauzic Bence), A Király (Zomborácz Virág – Kovács István – Kovács Dániel Richárd), az Aranybulla (Kriskó László), az Elveszett idők (Nagy István) és a Hazatalálsz (Mátyássy Áron, Hajmási Péter, Bánovits Ottó, Kubinszky Péter, Buday Balázs) közül kerül majd ki a győztes.

A jelöltek teljes listája a Magyar Mozgókép Fesztivál weboldalán olvasható.

Idén ötfős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal.

Az ünnepélyes díjátadóra június 10-én, a Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, ahol 20 kategóriában adják át a legjobbaknak a Magyar Mozgókép Díjakat.

Idén június 7–10. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatja a közönség. A hard core rajongók május 15-éig válthatnak early bird bérletet, és lesz diák-, nyugdíjas-, valamint helyi kedvezmény is.

A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a Veszprém-Balaton régióban, amely egyaránt különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel várnak Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs balatoni estében.

(Borítókép: Részlet a Hat hét című filmből. Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Rovatok