Index Vakbarát Hírportál

Soha nem nézték még ennyien az Eurovíziós Dalfesztivált

2023. május 15., hétfő 10:35

Szombat este Liverpoolban rendezték meg az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét; ez volt a dalverseny történetének legnézettebb adása.

Az Egyesült Királyságban volt egy ötperces idősáv, amikor 11 millióan nézték a műsort, de az átlagnézőszám is 9,9 millió volt: ez 63 százalékos televíziós közönségaránynak felel meg.

A korábbi nézettségi rekord a 2011-es döntő volt, amikor átlagosan 9,5 millióan nézték a fesztivált. Tavaly a torinói döntőt átlagosan 8,9 millióan izgulták végig.

A versenyt a bukmékerek kedvence, a svéd Loreen nyerte, aki történelmet írt: ő lett az első nő, aki kétszer is megnyerte a versenyt. Szombaton a Tattoo című balladával diadalmaskodott. 

A marokkói származású énekesnő először 2012-ben győzött, akkor az Euphoria című dallal ért célba.  

Az idei műsort Ukrajnában kellett volna rendezni, miután tavaly a Kalush zenekar nyert a Stefania című dallal. A háború miatt azonban az a döntés született, hogy a tavalyi második helyezett Nagy-Britannia, azon belül Liverpool lesz a házigazda.

(Borítókép: A svéd Loreen az Eurovíziós Dalfesztivál megnyerését követő sajtótájékoztatón a liverpooli M&S Bank Arénában 2023. május 13-án. Fotó: Aaron Chown / PA Images / Getty Images)

Rovatok