Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan búcsúzik rajongóitól a Tünet Együttes

2023. május 18., csütörtök 09:32

Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője 2023. február 21-én búcsúlevélben jelentette be, hogy a Tünet Együttes a huszadik születésnapján hibernálja magát: ez az alkotótársak, rajongók, technikusok, volt munkatársak, reggeli tornások, önkéntesek, és a közönség körében lezár egy korszakot. A következő egy hónapban több előadást még játszik a társulat, majd június 13-án 18 órától a Trafóban tartják a Tünet Búcsú napját.

A lezárás részeként tervezik, hogy kiadják a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felveszik és elérhetővé teszik a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és egy jól kutatható online archívumot is szeretnének létrehozni. 

Addig még utoljára látható lesz a társulat repertoárjából a Nothing Personal című előadás május 16-án a Jurányi Házban, A tünetegyüttes – avagy a függetlenek tündöklése és című előadás két alkalommal, május 25-én és június 9-én az Örkény Stúdióban. A már többször visszatapsolt Burok utolsó előadása a MU Színházban lesz június 7-én. A létezés eufóriája című dokumentumfilmet is újra műsorára tűzi a Toldi Mozi, június 1-jén közönségtalálkozóval egybekötve.

A Tünet Búcsú napján, június 13-án 18 órától bebarangolható a Tünet múltja a Trafó tereiben – fotórulett, filmvetítések, tárgyinstallációk várják a látogatókat, lehet szelfizni a Priznic-ágyban, a Tünet tagjai bábáskodásával újjá lehet születni, ki lehet próbálni a Burok készítést és a Szeánsz-fakanál pörgetést. 20 órakor kezdetét veszi a nagyteremben a sírva-nevetős szeánsz.

Sok-sok valaha volt tünetessel és Valcz Péter »színházesztéta professzorral« próbájuk megfejteni, hogy mi a Tünet Együttes titka. Jó volna végre definiálnunk magunkat, mielőtt megszűnünk. És a végén… igen. Majd buli hajnalig, Varga Vince adja a talpalávalót

– mondja Szabó Réka, a társulat művészeti vezetője. 

Bár jegyeket átmenetileg nem lehet kapni, május 20. után újra elérhetőek lesznek.

„Ezzel az esttel szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki alakítóként vagy szemlélőként része volt a Tünet 20 éves történetének. És hogy mi lesz a Tünet Búcsú után? Még a lezárás részeként kiadjuk a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felvesszük és elérhetővé tesszük a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és egy jól kutatható online archívumot is szeretnénk létrehozni. A hírlevelünkben folyamatosan hírt adunk majd magunkról, merre tartunk, hogyan alakul a sorsunk”tette hozzá Szabó Réka. 

(Borítókép: A Tünet Együttes Burok - a táguló idő összehúzódásai című táncműjének fotóspróbája a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában 2018. január 31-én. A táncművet Szabó Réka rendezte és koreografálta. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok