Index Vakbarát Hírportál

Árulásra bírható-e az ukrán határőrség?

2023. május 18., csütörtök 11:12

Megérkezett a magyar mozikba a luhanszki határőrség története, amelynek harcosait a szakadárok és az orosz különleges szolgálatok sikertelenül próbálták országuk elárulására kényszeríteni. A film valós eseményeken alapul, amelyek Kelet-Ukrajnában 2014 júniusában bontakoztak ki.

Myrnyi-21 valós eseményeken alapul, amelyek Kelet–Ukrajnában játszódnak 2014 júniusában. A történet a bizalomról és annak hiányáról szól. Meg arról, ahogy a szakadárok és az orosz különleges szolgálatok megkísérlik országuk elárulására bírni a luhanszki határőrséget.

A filmet Akhtem Seitablaiev rendezte. A színészek előtt az az ijesztő feladat állt, hogy karaktereiket valós emberek életrajza alapján formálják meg.

A főszereplő, Alekszandr Avdejev karaktere Szergej Vasziljevics Dejneko, az Ukrán Állami Határőrség vezetőjének személyiségén alapul, aki 2014 júniusában a luhanszki határőrséget vezette. Ez volt az a különítmény, amely fegyveres konfrontációba lépett az oroszbarát terroristákkal, és az ő története lett a Myrnyi-21 című film alapja

– írja az Ukrán Állami Filmügynökség.

A MYRNYI-21 UKRÁN HÁBORÚS DRÁMÁT (EREDETI NYELVEN, MAGYAR FELIRATTAL) 2023. MÁJUS 24-ÉN 18 ÓRAKOR VETÍTIK A CINEMA MOM MOZIBAN.

A háborús dráma forgatása Kijevben és a kijevi régióban található Vasylkiv város katonai egységében, a légierő közös kiképzőközpontjában zajlott. Az első jeleneteket a Szent Mihály-székesegyházban forgatták, Kijev központjában. A film az Ukrán Állami Filmügynökség támogatásával készült.

A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet. A film megtekintése után beszélgetésre kerül sor a film forgatókönyvírójával.

Rovatok