Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Rolf Harris

2023. május 23., kedd 15:26

Rolf Harris ausztráliai születésű műsorvezető, zenész és festő 93 évet élt. Az előadóművészt szemérem elleni erőszakért öt év és kilenc hónap börtönre ítélték még 2014 nyarán.

A közelmúltban, 93 éves korában meghalt Rolf Harris egykori előadóművész, akit még 2014 nyarán öt év és kilenc hónap börtönre ítéltek sorozatos szemérem elleni erőszakért – számolt be a BBC.

A börtönből 2017-ben szabadult , de soha nem kért bocsánatot az áldozataitól. Mielőtt nyilvánosságra került az ügye, Harris évtizedeken át a brit közszolgálati tévé legnépszerűbb arcai közé tartozott. A hetvenes években gyermekek milliói nézték a Rolf Harris Show-t, a műsorvezetőt a királynő is kitüntette.

Harris családja megerősítette a halálhírt:

Ezúton szeretnénk megerősíteni, hogy Rolf Harris a közelmúltban békésen, családja és barátai körében elhunyt, és most már örök nyugalomra helyezték.

A halál oka egyelőre nem ismert.

Harris 2015-ben számot is írt a börtönből áldozatainak, akiket – mint a szövegből kiderül – „hazug, mocskos férgeknek” tart. Az ítélet szerint 1968 és 1986 között négy, 8–19 éves korú gyermek és fiatal lány ellen követett el szexuális visszaélést, köztük volt lánya legjobb barátnője. A bíróság 12 esetben mondta ki bűnösnek. Az ítéletet hozzátartozói láthatóan megkönnyebbüléssel vették tudomásul, a tévés ugyanis akár tíz évet is kaphatott volna.  Az egyik ítéletet, amely egy nyolcéves kislányt ért szeméremsértés vádjával kapcsolatos, később hatályon kívül helyezték. 

(Borítókép: Rolf Harris 2017. május 22-én. Fotó: Carl Court / Getty Images)

 

Rovatok