Index Vakbarát Hírportál

Hazajutottak az ellopott műkincsek

2023. május 25., csütörtök 12:45 | aznap frissítve

Görögország azt állítja, hogy zsákmányolt műtárgyak százait, köztük Nagy Sándor II. századi bronzszobrát is visszaszerezte.

Mint kiderült, a leleteket egy brit régiségkereskedő cégével folytatott jogi csatát követően szerezték vissza – írja a BBC.

Robin Symes egy illegális kereskedői hálózat embereként több ezer műkincset halmozott fel, miközben

GÖRÖGORSZÁG ÉVEK ÓTA HARCOL A MÚZEUMOKBÓL ÉS MAGÁNGYŰJTEMÉNYEKBŐL ELRABOLT ÉRTÉKEK VISSZASZERZÉSÉÉRT.

Lina Mendoni görög kulturális miniszter május 19-én jelentette be, hogy a Symes gyűjteményéből származó 351 tárgyat 17 éves jogi csata után hazaszállítják Görögországba. 

Visszaáll a rend

Mendoni azonban nem közölte, hogy a tárgyak visszakerülése kapcsolatban áll-e azzal, hogy az olasz és a svájci rendőrség 2016-ban felfedezett egy rakás régészeti kincset, amelyet állítólag Symes a svájci Genfben található szabadkikötőben tárolt.

Az ügyben kétségkívül a Parthenon-szobrok a legjelentősebbek.

A szobrokat még a XIX. század elején a brit katona és diplomata, Lord Elgin távolította el az athéni Parthenonból. A műtárgyakat aztán 1816-ban a brit kormány megvásárolta, és a British Museumban helyezték el őket.

Az értékek visszahelyezéséről szóló tárgyalások állítólag már előrehaladott állapotban járnak. Márciusban a Vatikán egyébként visszaadta az athéni Parthenon templomának három, évszázadokon át őrzött töredékét is.

Rovatok