Index Vakbarát Hírportál

Húsz ember kap lehetőséget arra, hogy mások életét befolyásolja

2023. május 27., szombat 09:35

A jó történetek elgondolkodtatnak, cselekvésre késztetnek, és megváltoztathatják a jövőt. Az Álljon meg egy novellára! című pályázat idén a környezetvédelemre fókuszál, és olyan alkotásokat vár a megszokott, egyoldalas terjedelemben, amelyek megoldást adhatnak környezetünk élhetőbbé tételére.

Évről évre több ezer pályamű érkezik az Álljon meg egy novellára! című irodalmi pályázatra, amit idén hatodik alkalommal hirdetnek meg. Az eddigi évekhez hasonlóan a nyertes alkotások a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein lesznek láthatók. A szervezők olyan alkotásokat várnak 3600–4000 leütés terjedelemben, amelyek a környezetvédelemről szólnak, és elgondolkodtatnak a természet és ember kapcsolatáról.

Az alkotók feladata, hogy novella formájában mondják el, hányféle motivációnk lehet a környezetvédelemre, és mi mindent tehetünk azért, hogy a jövő számára is élhető maradjon a Föld. A húsz nyertes pályázó lehetőséget kap arra, hogy több százezer ember előtt publikálja az alkotását, és ezzel mások életére, döntéseire is hatással legyen.

Grecsó Krisztián a zsűri elnöke

A zsűrizésben többek között részt vesz Ürge-Vorsatz Diána klímakutató is.

Fontosnak tartom, hogy a klímaváltozás üzenete minél több emberhez eljusson, és minél több formában közvetítsük feléjük, hogy milyen sok olyan megoldás van a környezeti válságra, amitől ráadásul az életminőségünk is javulhat – mondta a szervezők közleménye szerint. – Úgy gondolom, hogy a művészet, az irodalom ehhez nagyszerű eszközt ad, hiszen egy magával ragadó történettel könnyebben azonosulhatunk, és akár erőt és reményt is meríthetünk belőle a változáshoz.

A zsűri elnöke a korábbi évekhez hasonlóan Grecsó Krisztián író, aki többek között Vecsei H. Miklós színművésszel jelöli ki a nyerteseket.

Egy kutatás szerint a budapestiek kimondottan sok időt – egy átlagos napon legalább 60 percet – töltenek tömegközlekedéssel, a felnőtt lakosság 69 százaléka választja az utazásnak ezt a formáját. A felmérés szerint minden második budapesti örülne annak, ha a várakozással töltött idő szórakoztatóbb és érdekesebb lenne. Ilyen szórakoztató olvasmányok lehetne a megállókban kirakott novellák, amelyek ráadásul pozitív energiát is adhatnak ahhoz, hogy élhető környezetet teremtsünk.

Rovatok