Index Vakbarát Hírportál

Csák János: A legnagyobb aljasság a világon Böjte Csabát bűnösnek beállítani

2023. június 8., csütörtök 14:55

A kultúráért és innovációért felelős miniszter szerint itt az ideje, hogy felélesszék a mecenatúra intézményét a magyar kultúrában.

„Az, amivel most megpróbálják bemocskolni Csaba testvért, a legdurvább aljasság, amit el tudok képzelni” – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Mandinernek. Csák János szerint egy bűnöző férkőzött be Böjte Csaba alapítványába és küldetését megszegve követett el bűnöket gyerekek ellen.

Az a bűnöző, aki beférkőzött, az alapítvány küldetését megszegve követett el bűnöket a gyerekek ellen, de hogy a gyerekek védelmezőjét megpróbálják beállítani bűnösnek, az a legnagyobb aljasság a világon

– mondta Csák János a Böjte Csaba és alapítványa körüli botrányról

A miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy felkavarta, ami Böjte Csaba körül történik. 

A ferencesek földhözragadt emberek, akik ott segítenek, ahol problémát látnak. Tűzbe teszem a kezem érte! Ismerem jól, soha nem járt más a fejében, mint a gyerekek jóléte, azok megsegítése, akiket épp a szüleik, nevelőik löknek el maguktól, azok, akiknek a legjobban kellene szeretniük őket.

– mondta Csák János. 

A mecenatúra fejlesztése és a színházak

Csák János az interjúban arról is beszélt, hogy változtatni akar a magyar kulturális szféra finanszírozásán, ehhez pedig a mecenatúra felélesztésén keresztül vezet az út. 

2021-ben a magyar kulturális szféra finanszírozásának 80 százalékát az állam állta. Ez olyan magas arány, hogy infantilizál. Hiszen ha az államhoz kell csak menni pénzért, az leszoktat az önálló forrásszerzésről. Ennek következménye a tanult tehetetlenségnek nevezett jelenség. Márpedig a jegyárbevétel növelése is szükséges. Emellett célom, hogy felélesszük a mecenatúrát a kulturális ágazatban. Amikor előkerül ez a kérdés, többeknek bevillan, hogy korábban is voltak műpártolók, csak időközben kikoptak. Személyes feladatomnak tekintem, hogy összehozzam a művészeti és az üzleti köröket

– mondta a miniszter. Csák János szerint a mecenatúra felélesztésére jó példa a Magyar Nemzeti Múzeum, amely létrehozta a mecénásklubot, amelynek keretében rendszeresen szerveznek programokat a patronálóknak. 

„A Szépművészeti Múzeum műtárgyvásárlásait is támogatja az üzleti szféra, El Greco egyik művét a Mol Alapítvány segítségével vásárolta meg. Tehát léteznek jó példák” – tette hozzá Csák János, aki szerint

a magyar állam erőn felül segít a kultúra terén, miközben el kell kerülnünk a közlegelők tragédiáját.

„Ez azt jelenti, hogy ha egy legelőre, amely tizenöt jószágot tud eltartani, ráengedünk húszat, akkor két év múlva egyrészt letarolják, másrészt éhen halnak a gazdákkal egyetemben. Tehát ki kell alakítani az egyensúlyt, ez pedig szakmai önszerveződést igényel” – mondta a mecenatúra fejlesztésére vonatkozóan Csák János.

 (Borítókép: Csák János 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok